Greenpeace: A budapesti levegőszennyezés sokkal súlyosabb a hivatalos információknál

2019.11.13. · tudomány

A Levegő Munkacsoport és a Greenpeace képviselője szerdán az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának ülésén arról számolt be a képviselőknek, hogy a legfrissebb légszennyezettségi mérések súlyosabb eredményeket mutatnak, mint a hivatalosan közölt adatok.

A mérésekhez egy Magyarországon egyedülálló, a rendkívül apró részecskék számát és átlagos méretét is meghatározni képes műszert használtak. A forgalmas utak mentén mért részecskék átlagos átmérője 20-40 nanométer, a tömegük így annyira elenyésző, hogy a hivatalos mérőállomások – amelyek az egy köbméterben található részecskék tömegét mérik – mérési eredményeiben elhanyagolható tételt jelentenek még akkor is, ha hatalmas mennyiségben vannak jelen.

A Levegő Munkacsoport mérései szerint Budapest forgalmas útjai mentén egy köbcentiméterben (vagyis egy kockacukor méretű térfogatban) általában több mint 30 ezer részecske található, de helyenként a részecskék száma elérte a 470 ezret is, miközben egy viszonylag tiszta levegőjű helyen ez a szám mindössze 2000 körüli.

Légszenyezésmérés Budapesten
photo_camera Légszenyezésmérés Budapesten Fotó: Greenpeace Magyarország

Simon Gergely, a Greenpeace légszennyezettségi szakértője ismertette a zöldszervezet nemrég végzett méréseit, amelyben azt vizsgálták, mekkora a nitrogén-dioxid koncentrációja iskoláknál, forgalmas csomópontok körüli buszmegállókban és kórházaknál.

A budapesti iskolák környékén végzett légszennyezésmérés interaktív térképes változata itt böngészhető, a buszmegállóknál mért adatok pedig korábbi cikkünkben találhatók.

Az eredmények azt mutatták: a káros anyagok koncentrációja gyakran sokkal magasabb, mint a hivatalos mérőállomásoknál, és gyakran túllépte a megengedett határértékeket is. Ez azért riasztó, mert a nitrogén-dioxid csökkenti a tüdőfunkciót, légzőszervi károsodásokat okoz, kapcsolatba hozható szív- és érrendszeri megbetegedésekkel. Az iskolák, gyermekkórházak mellett mért szennyezés fokozott aggodalomra ad okot, ugyanis a gyerekek különösen érzékenyek a nitrogén-dioxidra.

Bár a zöldszervezetek mérései súlyosabb légszennyezést mutatnak, mint a mérőállomások adatai, a hivatalos adatok is lesújtó állapotokat tükröznek. A folyamatos határérték feletti levegőszennyezettség miatt az Európai Bíróságon per folyik a magyar kormány ellen.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás