Az európai méhkrízisre hívja fel a figyelmet a magyar agrárminiszter

2019.11.20. · gazdaság

Az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia a méhcsaládok csökkenő számának okait, és javaslatot kell tennie a válság kezelésére – hívta fel a figyelmet Nagy István magyar agrárminiszter az EUobserver brüsszeli hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.

A méhész agrármérnök végzettségű miniszter kiemelte, hogy az Európai Unió (EU) statisztikái szerint az elmúlt években a méhek téli halálozási aránya 5-10 százalékról 25-40 százalékra nőtt, de a méhcsaládok egyre gyakrabban halnak ki már nyár folyamán is, más beporzófajok pedig még súlyosabb veszteségeket szenvednek. Nagy szerint a terméshozamok több mint 80 százaléka, valamint az európai élelmiszer-termelés 75 százaléka függ a méhek beporzásától, ezért a méhészeti ágazat fontossága túlmutat önmagán.

„Ezen ökológiai egyensúly fenntartásához szükséges feltételek biztosítása kulcsfontosságú prioritás, mivel a beporzás hiánya miatt a terméshozam csökkenhet. Ha a háziméhek nem tudják pótolni a vad beporzók számának csökkenését, az ökológiai egyensúlyhiány valószínűleg közvetlenül fogja fenyegetni az egész mezőgazdasági ágazatot és az élelmiszeripart. Ennek értelmében a méhészeti ágazat fenntartása és javítása az egész társadalmat szolgálja” – írta.

Nagy szerint a Európai Bizottságnak elemeznie és értékelnie kell a rendelkezésre álló kutatások eredményét, és meg kell vizsgálnia a méhcsaládok csökkenő számának okait. 

A magyar miniszter úgy véli, hogy a méhészeti termékeket tekintve az EU csak félig önellátó, évente több százezer tonna importra szorul. Az unión kívüli, főleg Kínából származó méz gyakran rosszabb minőségű, de mindenképpen jóval olcsóbb. Az európai méhészek, akik magasabb színvonalon és szigorúbb élelmiszer-biztonsági szabályok szerint termelnek, nem képesek versenyezni ezekkel az árakkal, nem képesek a méz előállítására megélhetésüket garantáló áron.

Reménytelen küzdelem az olcsó importtal

Magyarország több javaslatot is előterjesztett a méhészeti ágazat megerősítésére, ezeket 13 uniós tagállam támogatta a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén. A visegrádi négyek és más közép-kelet-európai országok mellett olyan régi tagállamok is támogatták a magyar kezdeményezést, mint Németország, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Belgium, Dánia, vagy Görögország.

Az európai méhészek minőségi termékei nem képesek felvenni az árversenyt az olcsó importtal. Hiába emelkedik uniós szinten a méhcsaládok száma, ha közben csökken az ágazat jövedelmezősége. Az Ázsiából egyre nagyobb volumenben beérkező olcsó műméz oly mértékben csökkenti az ágazat jövedelemtermelő képességét, hogy ezek a hatások együttesen a méhészeti tevékenység felhagyását eredményezhetik. Ebből pedig az következhet, hogy a fiatalok nem fognak belépni az ágazatba, ami összeomlással fenyegeti a szektort – fejtette ki cikkében Nagy.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás