Öten meghaltak, miután Új-Zéland legaktívabb vulkánja „megköszörülte a torkát"

2019.12.09. · tudomány

Legalább öten meghaltak, és többen eltűntek, amikor vasárnap délután két óra után kitört egy vulkán az új-zélandi White Islanden. A magántulajdonban lévő sziget fontos turisztikai célpont, rajta az ország legaktívabb vulkánjával, a Whakaarival.

Amikor a vulkánból elkezdett ömleni a hamu és a füst, akkor is éppen számos turista sétált a kráter peremén. Frissítés 13:24: az új-zélandi rendőrség a Guardian szerint kedden a kora hajnali órákban azt közölte, hogy a sziget felett többször átrepülve nem látták élet jelét. „A rendelkezésünkre álló információk alapján nem maradt túlélő a szigeten” – írták, csak azok menekültek meg, akiket még időben sikerült evakuálni. Korábban azt mondták, az öt ismert halott mellett 27-re tehető azoknak a száma, akiket még keresnek.

A rendőrség szerint 23 embert mentettek ki, de mint mondták, nincsenek meg a helyszínen a biztonságos mentés feltételei, a hamueső például jelentősen nehezíti a dolgukat. A katonaság is beszállt a munkába.

photo_camera Fotó: TORSTEN BLACKWOOD/AFP

Egy turista épp hajóval távozott a szigetről, amikor a vastag hamu- és füstoszlop megjelent a hegyek fölött. A felvételt nézve érthető, miért voltak eleinte tehetetlenek a hatóságok.

link Forrás

Michael Schade fél órával a kitörés előtt nézte meg a vulkánt, akkor még nagyjából biztonságos volt a helyszín, de a szervezők már akkor csökkenteni kezdték a látogatócsoportok méretét. Amikor távozóban látták, hogy a vulkán kitör, a hajó visszafordult, hogy további embereket vegyen fel a parton várakozók közül. Egy brazil turista arról számolt be, hogy 5 perccel maradt le a vulkánkitörésről, és a másik brazil csoport, amelyik utánuk indult el, nem tudott időben elmenekülni, és többen közülük súlyos égési sérüléseket szenvedtek. Schade egyik képét az AFP is kiadta:

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A vulkánt mutató élő közvetítésen az látszott, hogy egy csapat turista bent van a kráterben, azután elsötétült a kép. A felvételt az áldozatokra való tekintettel eltávolították. Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök szerint számos hazai és külföldi turista tartózkodott a szigeten, illetve a sziget környékén. A rendőrség eleinte száz, később ötven a környéken tartózkodó turistát említett.

photo_camera Állókép a kráter belsejét mutató felvételből, néhány perccel a kitörés előtt. Fotó: YouTube

Lehetett sejteni

A helyszíni webkamerát is működtető GeoNet már 5 nappal a kitörés előtt, december 3-án figyelmeztetett, „hogy a vulkán belép egy olyan periódusba, amikor a kitörés veszélye nagyobb az átlagosnál”, igaz, hozzátették, hogy „a mostani aktivitási szint nem jelent veszélyt a látogatókra”.

photo_camera Vastag hamu borít mindent Fotó: HANDOUT/AFP

Az Aucklandi Egyetem vulkánszakértője, Jan Lindsay docens szerint nemrég emelték egyesről kettesre a készültségi fokozatot, és „mindenki tudott róla”, hogy a vulkán aktivitása megnőtt. „A vulkán hidrotermális rendszere folyamatosan aktív. Ha a gázok útját elállja egy nagyobb darab agyag vagy vastagabb iszapréteg, a nyomás egészen hirtelen tud kitörni – magyarázta. – Lehetséges, hogy lávaömlés nem lesz, csak freatikus kitörés történt. Még nem tudjuk.” Freatikus kitörés esetén a magma nem lép közvetlen kapcsolatba a vízzel, csak az átadott hője által keletkezett túlnyomásos vízgőz robban fel és okoz kitörést.

link Forrás

Kérdésre válaszolva a szakértő elmondta, magántulajdonú szigetről van szó, nem is természetvédelmi terület, tehát nem vonatkozik rá állami szabályozás. Éppen ezért „nehéz kérdés”, hogy nem kellett-e volna kitiltani a turistákat az aktivizálódó vulkán közeléből. Ráadásul a vulkán gyakran van ebben az aktív állapotban – tette hozzá.

A Whakaari utoljára 2016-ban tört ki, akkor nem sérült meg senki.

Ken Gledhill szeizmológus szerint a füst 12 ezer méter magasra szállt fel. Mint mondta, ez olyasfajta kitörés volt, „mintha valaki megköszörülné a torkát”, ezért nem valószínű, hogy a kráterből kilövellő anyag elérné Új-Zéland legnagyobb szigeteit.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás