A Bikini-atollon zajló kísérletek máig nem gyógyuló sebet ejtettek az óceán mélyén

2019.12.10. · tudomány

A Bikini-atoll alatti óceánfenéken egy 800 méter átmérőjű, nagyjából 10 méter mély bombakrátert is talált a Delaware-i Egyetem kutatócsoportja, amelynek vezetője az Amerikai Geofizikai Társaság Los Angelesben zajló éves konferenciáján az 1946 és 1954 között a Csendes-óceáni szigetcsoporton zajló nukleáris kísérletek nyomainak feltérképezéséről számolt be

Mint ismeretes, a Csendes-óceánon fekvő Marshall-szigetekhez tartozó Bikini-atoll volt a helyszíne az Egyesült Államok titkos Operation Crossroads műveletének, amelynek célja az atombombák haditengerészeti hatékonyságának tanulmányozása volt. 

Itt hajtották végre 1946. július 1-jén a világ első atomfegyver-tesztjét egy 21 kilotonnás atombombával, ami a levegőben robbant, a mintegy 80 elavult, második világháborús csatahajó és repülőgép-hordozó felett. A második vizsgálatra július 25-én került sor: a tengeralatti robbantás  gigantikus radioaktív vízoszlopa kilenc kiszuperált hadihajót süllyesztett el. 

Nukleáris gombafelhő a Bikini-atoll fölött az első tengeralatti robbantás után
photo_camera Nukleáris gombafelhő a Bikini-atoll fölött az első tengeralatti robbantás után Fotó: Ann Ronan Picture Library/Photo12

A kutatók az utóbbinak a kráterét, valamint a roncsokat térképezték fel a legmodernebb szonártechnológiával.

A 3D-s szonárkép a tengeralatti robbantás helyszínéről
photo_camera A 3D-s szonárkép a tengeralatti robbantás helyszínéről Forrás: University of Delaware

Az expedíciót azért is szervezték, hogy az utókor tüzetesen megismerhesse a nukleáris kísérletek által okozott környezeti károkat. Mint kiderült, a radioaktív sugárzás mérséklődött ugyan az elmúlt hét évtizedben, de a teszt során elsüllyedt hadhajók a mai napig szennyezik az óceánt. 

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás