Idén Magyarországon legfeljebb a Kékestetőn lesz fehér karácsony

2019.12.23. · majom

A szentestét és a karácsonyt hótakaróval együtt illik elképzelni, és bár régen történt már ilyen, évről évre felmerül a legfontosabb kérdés: idén lesz-e fehér karácsony? Az Időkép lényegre törő írásban tisztázza az oddsokat (a cikk teljes szövege: „Fehér lesz a karácsony? Nem valószínű”), a térkép szerint a szenteste várható hótakaró esélye az egész ország területén 0 százalék.

photo_camera Forrás: Időkép / ECMWF EPS

A heti előrejelzés szerint kedden napközben 6-11 fok közötti maximumok, valamint az ország nagy részén viharos szél és eső várható, és legfeljebb a legmagasabb hegycsúcsainkon válthat havazásba az eső. Karácsony első napján, szerdán elszórtan alakulhatnak ki záporok, és az északkeleti hegyvidékeken átmenetileg hózápor is előfordulhat, de számottevő hómennyiség sehol nem várható. Hajnalban 0-6, napközben 5-11 fok valószínű. December 26-án túlnyomóan napos időre lehet számítani, és csak keleten van esély kevés záporra, a maximumok 4-9 fok között alakulnak.

Magyarországon egyébként elég ritkának számít a fehér karácsony, az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a mérvadó pestszentlőrinci mérőállomáson 1970 óta csak 10 évben mértek összefüggő hóréteget, az pedig 2002-ben fordult elő utoljára, hogy december 24-én este az egész országban havazott.

Az Euronews összesítése szerint Európa más részein sem kell havazásra számítani karácsonykor, mivel a Karib-térség felől az Elsa szélvihar, a Földközi-tenger és Afrika északi része felől pedig a Fabian szélvihar szállítja a meleg levegőt a kontinensre. Szicíliában például 16 Celsius-fokra lehet számítani december 25-én, de még az általában fagyos Szentpéterváron is 5 fok körül lesz a hőmérséklet. Svájcban esős 10 fokra, Dániában és Franciaországban hűvös, szeles, de a havat nélkülöző időjárásra számítanak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás