Elon Musk műholdjai okozták a karácsonyi csillaghullást Magyarország egén

2019.12.27. · tudomány

Csütörtökön, december 26-án a kora esti órákban vonalba rendeződött fénypontok húztak át Magyarország egén – jelentették az idokep.hu olvasói. 

A rejtélyes jelenséget a Teslát és a SpaceX-et alapító milliárdos, Elon Musk távközlési műholdjai okozták.

Az alábbi videón jól látható, ahogy az eszközök afféle felfelé hulló meteoritokként átszelik az égboltot. 

link Forrás

A műholdraj mozgását egyébként ezen a linken lehet követni percre pontosan. 

Starlink program célja az internet eljuttatása a Föld még lefedetlen területeire, ehhez tízezernél is több műholdat állítanak pályára. Az előnyök mellett már most nyilvánvalóak a hátrányok: a gigászi szatelitraj jelentősen zavarhatja a csillagászok munkáját, az egyik műhold pedig már okozott gondot, amikor kevés híján ütközött az Európia Űrügnyökség jóval korábban felbocsátott műholdjával még szeptemberben.

Bakos Gáspár, a Princeton Egyetemen dolgozó magyar csillagász, a HATNet exobolygó-kereső hálózat atyja, indított egy petíciót a témában, hogy az amerikai FCC hivatal lépjen fel szigorúbban az ilyen tervekkel szemben.

A Starlink már korábban is vonzotta a balhét, a csillagászok májusban keltek ki Elon Musk álomprojektje ellen, mivel szerintük azzal, hogy a SpaceX 12 ezer műholddal árasztja el a világűrt, 40 százalékkal nőne az alacsony Föld körüli pályán keringő objektumok száma néhány év alatt. Ez azért baj, mert ezen a pályán található a legtöbb űrszemét, ami 60 év alatt halmozódott fel, így a sűrűvé vált pályán sokkal gyakrabban fordulhatnak elő ütközések. 

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás