Elon Musk műholdjai okozták a karácsonyi csillaghullást Magyarország egén

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Csütörtökön, december 26-án a kora esti órákban vonalba rendeződött fénypontok húztak át Magyarország egén – jelentették az idokep.hu olvasói. 

A rejtélyes jelenséget a Teslát és a SpaceX-et alapító milliárdos, Elon Musk távközlési műholdjai okozták.

Az alábbi videón jól látható, ahogy az eszközök afféle felfelé hulló meteoritokként átszelik az égboltot. 

A műholdraj mozgását egyébként ezen a linken lehet követni percre pontosan. 

Starlink program célja az internet eljuttatása a Föld még lefedetlen területeire, ehhez tízezernél is több műholdat állítanak pályára. Az előnyök mellett már most nyilvánvalóak a hátrányok: a gigászi szatelitraj jelentősen zavarhatja a csillagászok munkáját, az egyik műhold pedig már okozott gondot, amikor kevés híján ütközött az Európia Űrügnyökség jóval korábban felbocsátott műholdjával még szeptemberben.

Bakos Gáspár, a Princeton Egyetemen dolgozó magyar csillagász, a HATNet exobolygó-kereső hálózat atyja, indított egy petíciót a témában, hogy az amerikai FCC hivatal lépjen fel szigorúbban az ilyen tervekkel szemben.

A Starlink már korábban is vonzotta a balhét, a csillagászok májusban keltek ki Elon Musk álomprojektje ellen, mivel szerintük azzal, hogy a SpaceX 12 ezer műholddal árasztja el a világűrt, 40 százalékkal nőne az alacsony Föld körüli pályán keringő objektumok száma néhány év alatt. Ez azért baj, mert ezen a pályán található a legtöbb űrszemét, ami 60 év alatt halmozódott fel, így a sűrűvé vált pályán sokkal gyakrabban fordulhatnak elő ütközések. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: