A SpaceX műholdja majdnem karambolozott az űrben, de az Európai Űrügynökség résen volt

2019.09.03. · TECH

Az Európai Űrügynökség (ESA) Aeolus Earth nevű megfigyelő műholdjának manővereznie kellett, hogy elkerülje az ütközést a SpaceX egyik műholdjával, amely a cég tervezett olcsóinternet-szolgáltatását kiszolgáló Starlink műholdflottába tartozik. Az ESA szakértői szerint 0,1 százalékos esély volt az ütközésre, ami nem tűnhet túl nagynak, de ekkora kockázatot már nem vállalhat be az űrügynökség.

„Tájékoztattuk a SpaceX-et, ahonnan azt válaszolták, hogy nem terveznek cselekedni” – mondta a Forbes-nak Holger Krag, az ESA űrszemétosztályának vezetője. A SpaceX műholdjainak elvileg automatizált ütközéselkerülő rendszerrel kellene rendelkeznie, de ismeretlen okokból ez a rendszer nem volt használatban az érintett 44-es számú Starlink-műhold esetében. Helyette az Aeolus manőverező rakétáját kellett beindítani, hogy egy fél pályával arrébb menjen a műhold, biztosan elkerülve az ütközést.

„Nagyon ritkán kell ütközéselkerülő manővert végrehajtani aktív műholdakkal. Az ilyen események túlnyomó többsége a már használaton kívüli műholdak vagy a korábbi ütközésekből visszamaradt alkatrészek kikerülésére irányul” – írta az ESA a Twitteren. Az ügynökség a közeljövőben tervezi kiiktatni az emberi manőverezést, és mesterséges intelligencia segítségével oldja majd meg az ütközéskerülést.

Az ESA Aeolus műholdja
photo_camera Az ESA Aeolus műholdja Fotó: ESA

Az ESA műholdja kilenc hónappal a Starlink-eszköz érkezése előtt foglalta el a helyét a Föld körüli pályán, de azóta sem léteznek űrbeli forgalomra vonatkozó törvények, így ez az eset is mutatja, milyen fontos lenne a nemzetközi szabályozás.

A Starlink már korábban is vonzotta a balhét, a csillagászok májusban keltek ki Elon Musk álomprojektje ellen, mivel szerintük azzal, hogy a SpaceX 12 ezer műholddal árasztja el a világűrt, 40 százalékkal nőne az alacsony Föld körüli pályán keringő objektumok száma néhány év alatt. Ez azért baj, mert ezen a pályán található a legtöbb űrszemét, ami 60 év alatt halmozódott fel, így a sűrűvé vált pályán sokkal gyakrabban fordulhatnak elő ütközések.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás