Villámcsapás végzett négy hegyi gorillával Ugandában

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Három felnőtt, köztük egy vemhes nőstény és egy hím kölyök tetemét találták meg a természetvédelmi őrök az ugandai Mgahinga Nemzeti Park területén február 8-án – számolt be róla a BBC.

Az állatok égési sérülései alapján nyilvánvaló, hogy a 17 tagú Hirwa családhoz tartozó példányokkal villámcsapás végzett. 

A mára csak a Kongói Demokratikus Köztársaság, Ruanda és Uganda hármas határán fekvő területen élő hegyi gorilla (Gorilla beringei beringei) egyike a súlyosan veszélyeztetett fajoknak, egyedszáma jelenleg alig éri el az ezret. Épp ezért jelent érzékeny veszteséget a négy állat pusztulása. 

A Nyakagezi-klán tagjai a Mgahinga Nemzeti Parkban 2015-benFotó: ISAAC KASAMANI/AFP

A híradások szerint a Hirwa család életben maradt 13 tagja jó egészségnek örvend.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: