13 év után újra recept nélkül kapható az Algopyrin

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) február 14-től engedélyezte az Algopyrin vény nélküli árusítását a gyógyszertárakban – derült ki a gyártó csütörtöki közleményéből. A metamizol-nátrium hatóanyagú készítmény 2007 óta volt vényköteles.

„Az OGYÉI jóváhagyó határozata 2020. február 14-én lépett életbe, ennek értelmében a jelenleg nagykereskedelmi és gyógyszertári forgalomban, illetve készleten lévő termékek már vény nélkül adhatók ki” – közölte Asztalos Andrea, az Algopyrint gyártó Sanofi-Aventis kommunikációs igazgatója. 

Mint azt korábban, a fájdalomcsillapítókról szóló átfogó cikkünkben megírtuk, a metamizol-natriumot, régi nevén noraminophenazonum-natrium mesylicumot, vagyis az Algopyrin hatóanyagát a német Hoechst gyógyszergyár vegyészei fejlesztették ki 1922-ben. A hatóanyag alapját, éppúgy, mint a paracetamol-család esetében, a festékgyártásból visszamaradt molekulák adták. 

A metamizol-molekula 3D-s modelljeForrás: Wikipédia

Bár a metamizol-natrium gyulladáscsökkentő hatása elenyésző, fájdalom- és lázcsillapításban simán felülmúlja akár a paracetamol, akár az aszpirin, de még az azoknál egyébként hatékonyabb ibuprofén teljesítményét is.

A Magyarországon (és a volt szocialista blokk, valamint Latin-Amerika számos országában) évtizedeken át első számú fájdalomcsillapítónak számító hatóanyag máshol a mellékhatásai miatt vált páriává. Pontosabban egy olyan mellékhatása van, ami kiverte a biztosítékot: az arra érzékenyekben drasztikusan csökkentheti a szervezet egyik fehérvérsejtje, a granulociták számát, aminek hatására a szervezet védekezőrendszere felmondhatja a szolgálatot. A kétségkívül aggasztó tünetek miatt először Svédországban tiltották be a metamizol-natriumot 1974-ben, majd az angolszász országok még abban az évtizedben követték a skandináv mintát.

Az Algopyrin hatóanyagául szolgáló metamizol-natriumot tiltó országokFotó: Wikimedia Commons

Magyarországon először 1992-ig volt vényköteles a gyógyszer, majd a kormány úgy döntött, hogy a nem támogatott és biztonságos gyógyszereket recept nélkül is megvásárolhatóvá teszi. 2007-ben, a gyógyszerpiac liberalizálásakor tették ismét vénykötelessé az Algopyrint, a Quarelint (utóbbi abban különbözik az Algopyrintől, hogy van benne a metamizol hatását fokozó koffein, valamint simaizomgörcsoldó drotaverin is) és metamizol-tartalmú társaikat. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: