Karantén alá került a teljes svájci hadsereg

2020.03.04. · gazdaság

Március 3-án gyakorlatilag karantén alá került a svájci hadsereg, miután egy katonának pozitív lett a koronavírustesztje – adta hírül mások mellett a Local című angol nyelvű svájci lap. 

A hivatalos tájékoztatás szerint a tízezer fős hadsereg katonái nem hagyhatják el körleteiket annak érdekében, hogy megakadályozzák a továbbfertőzést.

Svájcban kötelező a sorkatonai szolgálat, és a hadsereg nagyrészt besorozott katonákból áll. A sorkatonai rendszer részeként a katonáknak minden évben kiképzésen kell részt venniük, ami jellemzően néhány napig tart. Egy ilyen kiképzésre hívták be azt a férfit is, akinek pozitív lett hétfőn a koronavírustesztje. Nemrégiben Milánóban járt, ezután döntöttek úgy a hadseregnél, hogy kivizsgálják őt. A koronavírusos katona állapota stabil.

Egészségügyi gyakorlat a svájci légierőnél 2018-ban
photo_camera Egészségügyi gyakorlat a svájci légierőnél 2018-ban Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Február 25-én, kedden Ticinóban regisztrálták az első pozitív COVID-19 esetet Svájcban, jelenleg pedig már 63 fertőzöttet tart nyilván az ország egészségügyi hatósága. 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerdai adatai szerint jelenleg világszerte 93076 vírusfertőzésről tudnak, a halottak száma 3202. A jelenleg legérintettebb európai országban, Olaszországban 2502 fertőzöttről tudnak, 80 ember hunyt el.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás