Az OECD szerint megfelezheti a világgazdaság növekedését az új koronavírus

2020.03.02. · gazdaság

Újraírta előrejelzéseit a koronavírus miatt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). A hétfői bejelentés szerint a vírus terjedése megfelezheti a világgazdaság növekedését, és több országot recesszióba taszíthat 2020-ban.

Mielőtt a SARS-CoV-2 felütötte a fejét és terjedni kezdett, a szervezet nem túl fényes, de stabilitást jelentő 2,9 százalékos globális növekedést jelzett előre – a mostani előrejelzésben felvázolt legrosszabb forgatókönyvben ezt csaknem a felére, 1,5 százalékra csökkentették.

A jelentést prezentáló OECD-közgazdász, Laurence Boone előadásában azt mondta, a koronavírussal járó kockázatok újabb csapást mérnek a politikai és kereskedelmi feszültségektől amúgy is terhelt világgazdaságra.

link Forrás

Az utazás, az áruszállítás és a szolgáltatások korlátozása, a gyárbezárások jelentősen csökkentették a hazai keresletet és a gyártási eredményeket Kínában – írták a jelentés bevezetőjében. – A beszállítói láncok, az üzleti utak és a turizmus, valamint a csökkenő bizalom közvetítésével a kínai gyengülés növekvő mértékben hat a világ többi részére.

Az OECD szerint különösen az egyébként is szerény növekedésre számító Japán és az eurozóna kitett a recessziónak az új helyzetben. A jelentés emellett arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió brexit utáni sikertelen tárgyalásai is jelentős kockázatot jelentenek a két fél gazdaságára nézve. A 36 legfejlettebb gazdaságot képviselő szervezet arra sürgette a kormányokat, hogy fogjanak össze, és nemzetközi lépésekkel fékezzék meg a COVID-19 terjedését.

photo_camera Frissített növekedési kilátások az OECD-től. A nyilak a változások irányát jelölik az előző, 2019. novemberi előrejelzéshez képest. Forrás: OECD

Forgatókönyvek

A jelentés több forgatókönyvvel számol: a legjobb esetben rövid, de meredek zuhanás jön, amelynek a fókuszában a kínai gazdaság gyengülése áll: ebben az esetben a korábbi 2,9 százalék helyett 2,4 százalékos globális növekedés a prognózis. A közepesen kedvező forgatókönyv szerint a globális gazdasági növekedés mértéke az első negyedévben csökken majd. Az egész éves kínai növekedés pedig 5 százalék alatt marad a tavalyi 6,1 százalék után, amely már eleve az elmúlt 30 év leggyengébb adata volt a világ második legnagyobb gazdaságában. 

A vészforgatókönyv azzal számol, hogy a dominóelvet követve a 2020-as gazdasági növekedés jelentősen megtorpan az északi félteke fejlett gazdaságait megtépázó vírus miatt. Ebben az esetben az idei évre várható növekedés 1,5 százalék lesz, a nemzetközi pénzpiacok pedig 20 százalékos veszteséget szenvednek el.

Január óta csaknem 85 ezer ember fertőződött meg, a vírus már gyorsabban terjed Kínán kívül. Éppen az az Olaszország. az eurozóna harmadik legnagyobb gazdasága a legérintettebb az európai államok közül, amelynek a gazdasága már vírus nélkül is gyenge lábakon állt. A múlt héten 10 százalékkal estek vissza a részvényárfolyamok a világ tőzsdéin, ez volt a legrosszabb hét a 2008-as gazdasági válság óta.

Az OECD szerint a jegybanki beavatkozások, például a kamatok visszavágása segíthet a bizalom visszaállításában és a vírus legyőzésében, de nem tudják ellentételezni azokat a károkat, amelyek a kötelező üzembezárásokból és utazási korlátozásokból fakadnak. (A japán és az amerikai nemzeti bankoknál már jelezték az elmúlt napokban, hogy közbelépnek.)

A jelentésben gyors intézkedésre sürgették a világ vezetőit, és nagyobb támogatást kértek az egészségügyi rendszereknek és dolgozóknak. Emellett arra szólították a kormányokat, hogy védjék meg a legsebezhetőbb társadalmi rétegek és vállalkozások bevételeit.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás