Egyetlen sokatmondó képen, hogy mennyit tesz egy alapos kézmosás

2020.03.09. · tudomány

A koronavírus körüli aggodalom újra előtérbe helyezte a kézmosás elfeledett művészetét: nem elég csak néhány másodpercig emlegetni, és nem elég az sem, ha az ember épp csak összevizezi a kezét a csapnál, bőségesen kell hozzá szappant is használni. 

A járvány miatti pánik hatására a boltokból felvásárolták az alkoholos fertőtlenítőket is, ezek használata ugyan ajánlott, főleg akkor, ha az embernek nincs lehetősége kezet mosni, de ahogy az amerikai járványügyi hivatal, a CDC is figyelmeztet, ez még nem pótolja a kézmosást.

link Forrás

Ezt illusztrálja Kristen Bell amerikai színésznő, a Jégvarázs sztárja (illetve Anna hangja) is az Instagramon: az édesanyja készített UV-fény alatti felvételeket a kezéről a tisztaság különböző stációiban. A teszthez egy Glo-Germ nevű krémet használt, ez csak ilyen megvilágításban látszik, és egyébként hasonlóan tapad meg az emberi bőrön, mint a valódi vírusok.

Az első képen a kézmosás nélküli alaphelyzet, a másodikon a sima öblítés látható szappan nélkül, a harmadikon a cicamosdás, majd a gyors, hat másodperces szappanos öblítés. Az ötödiken tizenöt másodperces kézmosás látható, az utolsón pedig az alapos, harminc másodperces, itt jól látható, hogy alig maradt szennyeződés a kézen. 

Az eredmény látványos: a lehető legjobb eredményt az alapos, harminc másodpercen át tartó kézmosás hozza, utána alapos szárítással, a ráncokban megtapadó vírusok ugyanis jól érzik magukat a nedves közegben. A harminc (a hivatalos ajánlás szerint húsz) másodperc betartására alkalmas technika lehet az éneklés, erre egyebek mellett a Happy Birthday kétszeri eléneklése lehet alkalmas, legalábbis ha lehet hinni a szakértőknek, de a BBC és az Insider is közölt egy-egy gyűjtést a kézmosás kreatív és muzikális eltöltéséhez. 

link Forrás
link Forrás
link Forrás