WHO-igazgató: Néhány kormány nem veszi elég komolyan a vírust

2020.03.06. · tudomány

Ez nem gyakorlat! – figyelmeztette a világ kormányait csütörtökön Hongkongban Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO főigazgatója. Megismételte, hogy az új típusú koronavírus okozta COVID-19 terjedése miatt jelentős intézkedésekre lesz szükség, ha a közegészségügyi hatóságoknak nem sikerül megakadályozniuk a járványt.

A WHO-főnök szerint a közegészségügyi szervek képesek rá, hogy sikeresen vegyék fel a harcot a vírussal, de az Egészségügyi Világszervezetet aggasztja, hogy néhány országban mintha hiányozna a politikai elkötelezettség, vagy legalábbis nem éri el azt a szintet, mint amekkora egy esetleges világjárvány fenyegetése – ezért az országok egy része nem is veszi elég komolyan a krízist.

„Ez nem gyakorlat, nem most kell feladni és kifogásokat keresni. Ez a járvány még visszaverhető, de csak akkor, ha kollektíven, összehangoltan és minden részletre kiterjedően cselekszünk, ami a teljes kormánygépezet bevonódását igényli”

– fogalmazott a politikai döntéshozókat megcélzó nyilatkozatában Adhanon Ghebreyesus. 

Időközben a fertőzöttek száma megközelítette a mérföldkövet jelentő százezret a világ több mint 80 országában. A pontos adat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint 98171 fertőzés, a szövődményekben elhunytak száma pedig 3385. Magyarországon jelenleg négy fertőzöttről tudnak

Egészségügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az Európában és a Közel-Keleten kialakult új gócpontok felgyorsítják a betegség terjedését, és fennáll a veszély, hogy a sűrűn lakott Indiában is kialakul egy új góc.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás