Használt szájmaszkokat akart eladni egy férfi Indiában

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A koronavírus-járvány terjedése miatt kialakult pánik következtében világszerte hiánycikké váltak a szájmaszkok és a kézfertőtlenítők. A folyamatosan növekvő kereslettel a piaci kínálat nem tud lépést tartani, ezért a feketepiacot ellepték azok a termékek, amelyek nem felelnek meg az alapvető biztonsági és higiéniai követelményeknek sem.

A mumbai rendőrség egy a közösségi médiában hétfőn elterjedt videó alapján vett őrizetbe egy 22 éves indiai  férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy használt szájmaszkokkal kereskedett. Éppen próbált megszabadulni a bizonyítékoktól, amikor elfogták. 

A rendőrség azután intézkedett, hogy a videófelvételen egy ismeretlen férfi szájmaszkokat tisztított  és rakott ki száradni egy mumbai raktárépületben. A rendőrök próbálják kideríteni, hogy honnan és kitől vásárolta a maszkokat, valamint hogy azok fertőzöttek-e  koronavírussal vagy bármilyen más kórokozóval. Ezek után a csaknem 25 000 szájmaszkot az eljárásoknak megfelelően megsemmisítik, mert biológiai veszélyt jelenthetnek. A helyi hatóságok a közelben lakóknak azt tanácsolják, hogy a tesztek eredményeinek megjelenéséig kerüljék el a környéket, ahol a maszkokat tárolták.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még a saját használatra vásárolt maszkok újrahasználását sem javasolja,  egy másik ember maszkjának újrahasználása pedig kifejezetten magas kockázattal jár.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: