Használt szájmaszkokat akart eladni egy férfi Indiában

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A koronavírus-járvány terjedése miatt kialakult pánik következtében világszerte hiánycikké váltak a szájmaszkok és a kézfertőtlenítők. A folyamatosan növekvő kereslettel a piaci kínálat nem tud lépést tartani, ezért a feketepiacot ellepték azok a termékek, amelyek nem felelnek meg az alapvető biztonsági és higiéniai követelményeknek sem.

A mumbai rendőrség egy a közösségi médiában hétfőn elterjedt videó alapján vett őrizetbe egy 22 éves indiai  férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy használt szájmaszkokkal kereskedett. Éppen próbált megszabadulni a bizonyítékoktól, amikor elfogták. 

A rendőrség azután intézkedett, hogy a videófelvételen egy ismeretlen férfi szájmaszkokat tisztított  és rakott ki száradni egy mumbai raktárépületben. A rendőrök próbálják kideríteni, hogy honnan és kitől vásárolta a maszkokat, valamint hogy azok fertőzöttek-e  koronavírussal vagy bármilyen más kórokozóval. Ezek után a csaknem 25 000 szájmaszkot az eljárásoknak megfelelően megsemmisítik, mert biológiai veszélyt jelenthetnek. A helyi hatóságok a közelben lakóknak azt tanácsolják, hogy a tesztek eredményeinek megjelenéséig kerüljék el a környéket, ahol a maszkokat tárolták.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még a saját használatra vásárolt maszkok újrahasználását sem javasolja,  egy másik ember maszkjának újrahasználása pedig kifejezetten magas kockázattal jár.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: