Az emberi hang alapján detektálnák a koronavírust Izraelben

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Az izraeli védelmi minisztérium már tesztel egy új technológiát, amely az emberi hangból állapítaná meg, hogy valaki megfertőződött-e az új koronavírussal. A rendszert a Vocalis Health nevű start-up fejlesztette – adta hírül a Calcalist című, izraeli technológiai hírekre szakosodott portál. 

A biometriai azonosításon alapuló eljárás lényege a hagyományos tesztek alapján bizonyítottan SARS-CoV-2 fertőzött emberek hangmintáinak elemzése. A gépi tanulással operáló technológia fejlesztői szerint ugyanis a koronavírus-fertőzés egyedi módon változtatja meg az emberek vokális ujjlenyomatát. 

A Vocalis Health szerint egy hónapon belül rendelkezésükre áll az az adatbázis, amelynek alapján a hőkameráknál vagy az önbevallásánál hatékonyabb módon lehet majd kiszűrni a potenciális fertőzötteket csupán a hangjuk elemzésével.

Izraeli egészségügyi szakdolgozó egy sofőrtől levett mintával Tel-Avivban március 20-ánFotó: JACK GUEZ/AFP

Az egészségügyi start-up állítólag eddig már jelentős eredményeket ért el a kardiovaszkuláris és a légúti betegségek, valamint a depresszió diagnosztizálásában. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: