Az emberi hang alapján detektálnák a koronavírust Izraelben

2020.03.25. · TECH

Az izraeli védelmi minisztérium már tesztel egy új technológiát, amely az emberi hangból állapítaná meg, hogy valaki megfertőződött-e az új koronavírussal. A rendszert a Vocalis Health nevű start-up fejlesztette – adta hírül a Calcalist című, izraeli technológiai hírekre szakosodott portál. 

A biometriai azonosításon alapuló eljárás lényege a hagyományos tesztek alapján bizonyítottan SARS-CoV-2 fertőzött emberek hangmintáinak elemzése. A gépi tanulással operáló technológia fejlesztői szerint ugyanis a koronavírus-fertőzés egyedi módon változtatja meg az emberek vokális ujjlenyomatát. 

A Vocalis Health szerint egy hónapon belül rendelkezésükre áll az az adatbázis, amelynek alapján a hőkameráknál vagy az önbevallásánál hatékonyabb módon lehet majd kiszűrni a potenciális fertőzötteket csupán a hangjuk elemzésével.

Izraeli egészségügyi szakdolgozó egy sofőrtől levett mintával Tel-Avivban március 20-án
photo_camera Izraeli egészségügyi szakdolgozó egy sofőrtől levett mintával Tel-Avivban március 20-án Fotó: JACK GUEZ/AFP

Az egészségügyi start-up állítólag eddig már jelentős eredményeket ért el a kardiovaszkuláris és a légúti betegségek, valamint a depresszió diagnosztizálásában. 

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás