Az emberi hang alapján detektálnák a koronavírust Izraelben

Az izraeli védelmi minisztérium már tesztel egy új technológiát, amely az emberi hangból állapítaná meg, hogy valaki megfertőződött-e az új koronavírussal. A rendszert a Vocalis Health nevű start-up fejlesztette – adta hírül a Calcalist című, izraeli technológiai hírekre szakosodott portál. 

A biometriai azonosításon alapuló eljárás lényege a hagyományos tesztek alapján bizonyítottan SARS-CoV-2 fertőzött emberek hangmintáinak elemzése. A gépi tanulással operáló technológia fejlesztői szerint ugyanis a koronavírus-fertőzés egyedi módon változtatja meg az emberek vokális ujjlenyomatát. 

A Vocalis Health szerint egy hónapon belül rendelkezésükre áll az az adatbázis, amelynek alapján a hőkameráknál vagy az önbevallásánál hatékonyabb módon lehet majd kiszűrni a potenciális fertőzötteket csupán a hangjuk elemzésével.

Izraeli egészségügyi szakdolgozó egy sofőrtől levett mintával Tel-Avivban március 20-ánFotó: JACK GUEZ/AFP

Az egészségügyi start-up állítólag eddig már jelentős eredményeket ért el a kardiovaszkuláris és a légúti betegségek, valamint a depresszió diagnosztizálásában. 

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
Támogasd a Qubit fennmaradását!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: