Már 227 magyar közgazdász követel radikális intézkedéseket a koronavírus-válság ellen

2020.03.30. · gazdaság

Péntek óta több mint megduplázódott az aláírások száma azon a nyílt levélen, amelyben vezető magyar közgazdászok sürgetnek határozott és gyors intézkedéseket a magyar gazdaság megmentésére négy területen: 

  1. Befektetés az egészségügyi rendszerbe,
  2. a vállalatok támogatása a munkahelyek megőrzése érdekében,
  3. a nehéz helyzetbe kerülő háztartások támogatása,
  4. a pénzpiacok működésének segítése.

A 227 magyar közgazdász javaslatai csaknem pontról pontra megegyeznek azokkal az intézkedésekkel, amelyeket Prinz Dániel vetett fel a múlt héten a Qubiten megjelent írásában. A mostani levél aláírói arra kérik a magyar kormányt és az Országgyűlést, hogy fogadjanak el kibővített gazdasági csomagot, amely a lehető leggyorsabban segít a bajba jutott magyar embereknek és vállalatoknak. „A legfontosabb, hogy minél előbb lépjünk, nehogy túl késő legyen” – írják a közgadászok, akik szerint a mostani válság más, mint a korábbiak, hiszen egy vírus terjedését próbálják a gazdaság működésének korlátozásával lassítani. Ezért a korábban használt gazdaságpolitikai eszközök nem elegendőek. 

Most minél gyorsabban minden lehetséges ponton meg kell erősíteni az egészségügyi rendszert, hatalmas erőforrásokat kell mozgósítani a munkahelyek védelmében, a társadalmi védőhálót pedig radikálisan meg kell erősíteni és ki kell terjeszteni, hogy ezzel segítsék a bajba jutottakat – vélik a levél aláírói, akik csak az intézkedések fő irányában, és nem a konkrét cselekvés mikéntjében értenek egyet.

 Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás