Már 227 magyar közgazdász követel radikális intézkedéseket a koronavírus-válság ellen

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Péntek óta több mint megduplázódott az aláírások száma azon a nyílt levélen, amelyben vezető magyar közgazdászok sürgetnek határozott és gyors intézkedéseket a magyar gazdaság megmentésére négy területen: 

  1. Befektetés az egészségügyi rendszerbe,
  2. a vállalatok támogatása a munkahelyek megőrzése érdekében,
  3. a nehéz helyzetbe kerülő háztartások támogatása,
  4. a pénzpiacok működésének segítése.

A 227 magyar közgazdász javaslatai csaknem pontról pontra megegyeznek azokkal az intézkedésekkel, amelyeket Prinz Dániel vetett fel a múlt héten a Qubiten megjelent írásában. A mostani levél aláírói arra kérik a magyar kormányt és az Országgyűlést, hogy fogadjanak el kibővített gazdasági csomagot, amely a lehető leggyorsabban segít a bajba jutott magyar embereknek és vállalatoknak. „A legfontosabb, hogy minél előbb lépjünk, nehogy túl késő legyen” – írják a közgadászok, akik szerint a mostani válság más, mint a korábbiak, hiszen egy vírus terjedését próbálják a gazdaság működésének korlátozásával lassítani. Ezért a korábban használt gazdaságpolitikai eszközök nem elegendőek. 

Most minél gyorsabban minden lehetséges ponton meg kell erősíteni az egészségügyi rendszert, hatalmas erőforrásokat kell mozgósítani a munkahelyek védelmében, a társadalmi védőhálót pedig radikálisan meg kell erősíteni és ki kell terjeszteni, hogy ezzel segítsék a bajba jutottakat – vélik a levél aláírói, akik csak az intézkedések fő irányában, és nem a konkrét cselekvés mikéntjében értenek egyet.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

 Kapcsolódó cikkek a Qubiten: