Magnus Carlsen áprilisban megrendezi a világ legnagyobb összdíjazású online sakkversenyét

2020.04.03. · majom

A norvég Magnus Carlsen, aki 2013 óta birtokolja a sakkvilágbajnoki címet, a járványhelyzetre való tekintettel egyedülálló kezdeményezéssel próbálja népszerűsíteni a sakkot: megrendezi a világ legnagyobb összdíjazású és legerősebb online sakkversenyét. 

Carlsen szerint „a sakk egyedülálló sport abból a szempontból, hogy a lépések ugyanazok, függetlenül attól, hogy élőben, fabábukkal vagy a számítógép képernyőjén teszik meg őket a játékosok. Történelmi pillanat ez a sakk szempontjából, hiszen a profi versenysakkot szinte teljes egészében át lehet ültetni az online térbe. Ezért nekünk, éljátékosoknak ez nemcsak lehetőség, hanem egyben felelősség is a játékosok és sakkrajongók felé, akiknek kikapcsolódásra van szükségük ezekben a nehéz időkben, amikor semmilyen más versenysport nem űzhető élőben”.

Az április 18. és május 2. között megrendezésre kerülő, 250 ezer dollár összdíjazású tornán a tervek szerint Carlsen mellett még hét éljátékos játszik. A verseny első szakaszában minden játékos mindenkivel egy négymérkőzéses mini párosmeccset játszik. Ezeknek a mérkőzéseknek a négy legeredeményesebb versenyzője kerül be a verseny második szakaszába, ahol már kieséses rendszerben döntik el, hogy ki viszi haza a 70 ezer dolláros fődíjat. A versenypartik 15 perces játszmákban dőlnek el, 10 másodperces hozzáadással minden lépés után. A verseny alatt külön szabályok vonatkoznak a játékosok öltözékére, és csalásellenes intézkedéseket is bevezetnek: minden játékosnak kamerával kell bizonyítania, hogy nem használ külső segítséget a játszmák alatt. 

A mérkőzéseket a chess24.com sakkportálon lehet majd követni, amelynek Carlsen az egyik résztulajdonosa. A kommentátorok kilenc nyelven elemzik majd a legjobbak játszmáit.

Ami nem online, az elmarad

A koronavírus-járvány miatt a világon az összes nagyobb sporteseményt, köztük a tokiói olimpiai játékokat és a sakkolimpiát is 2021-re halasztották. A 44. sakkolimpiát, amelynek rendezési jogát Moszkva nyerte el, a Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE közleménye szerint 2021 augusztusában rendezik meg. A megfelelő dátum kiválasztásánál a szervezetnek azt is figyelembe kellett vennie, hogy a versenynaptár szerint 2021-ben Sakkcsapat Európa-bajnokság is lesz, azután 2022 ismét sakkolimpiai év. A nyári olimpiai játékokkal ellentétben a sakkolimpiát kétévente rendezik meg, és meglehetősen furcsa hagyományt teremtene, ha két egymást követő évben kerülne sor a legrangosabb nemzetek közötti sakkversenyre.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás