Ész Ventura: Agytekervényes forgatgatós játék a Qubittől, karantén idejére

Az alábbi feladványhoz egy számítógépes játék adta az ötletet.

83. feladvány: Qubit forgatgatós

Az alábbi négyzet alakú csempéket helyükön kell hagyni, csak forgatgatni szabad őket, tetszőlegesen sokszor, tetszőleges irányba, 90 fokokat. El lehet-e érni azt, hogy vonalvégek ne maradjanak szabadon az ábra, azaz a 3×10-es téglalap belsejében? Tehát minden vonalnak záródnia kell, vagy az ábra szélére kell kifutnia.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Haladóknak: Nevezzük a fölső sort A-nak, a középsőt B-nek, az alsót C-nek, az oszlopokat pedig számozzuk balról jobbra 1-től 10-ig. Tegyük fel, hogy az A3, A4, A6, A7, B8, B10, C1 elemeket kivesszük és azokat tetszőlegesen helyettesíthetjük a fenti ábrán szereplő kétféle elem bármelyikével. Ebben az esetben hány különböző módon lehet összesen kirakni és kiforgatni a csempéket úgy, hogy ne legyenek az ábrán belső végződések?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket ábrával és részletes magyarázattal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: április 20. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.