2019 volt a legmelegebb év Európában a mérések kezdete óta

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Az elmúlt nyáron hőhullámok sorozata sújtotta Európát, de minden évszakban melegebb volt az átlagnál, nyáron a kontinens egyes részein a napi átlaghőmérséklet 9 fokkal is magasabb volt a szokásosnál.  – olvasható az Európiai Unió által létrehozott európai klímaügynökség, a Copernicus Climate Change Service (C3S) április 22-én, a Föld napján publikált jelentésében

A C3S mérései szerint 2019-ben 2 Celsius-fokkal volt melegebb az elmúlt 5 év átlaghőmérséklete Európában a 19. század második feléhez képest. Az ezredforduló óta eltelt két évtizedből 11 év a valaha mért legmelegebb 12 év közé tartozik, ezek közül volt a legmelegebb tavaly.

A nyári hőhullámok több nyugat-európai országban rekordokat döntöttek.  A felmelegedés az év végén is folytatódott, Európában és Amerikában sem volt még soha ilyen enyhe a tél – írja a friss jelentés.

Hőhullámos délelőtt Toulouse-ban 2019 nyaránFotó: Alain Pitton/NurPhoto

Mint arról korábban beszámoltunk, a CS3 mérései szerint 2019 volt a második legmelegebb év, a mérések kezdete óta eddig csak 2016-ban volt ennél melegebb a Földön. Abban az évben az El Niño rendkívül erős volt a Csendes-óceán térségében. 

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: