A Loire több helyen kiszáradt, Eindhovenben 40 fokot mértek, lassan megsül Európa

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Ahogy azt várni lehetett, a szerdán mért melegrekordok csütörtökön tovább dőltek az idei nyár második nagy európai hőhullámában: Párizsban például 42,6 Celsius-fokig kúszott fel a hőmérséklet, ezért Észak-Franciaország területén a legmagasabb, vörös riasztást adott ki az ország meteorológiai szolgálata, a Météo-France.

Hűsölő medencévé változott az Eiffel-torony előtti szökőkút PárizsbanFotó: Samuel Boivin/NurPhoto

Franciaországban felhívták a lakosság figyelmét, hogy amennyiben tehetik, otthonról végezzék a munkájukat, ne utazzanak be a munkahelyükre a nagy hőségben. Ideiglenesen több óvodát is bezártak az országban.

A Loire folyó medre több helyen kiszáradt a ritka esőzés és a nagy hőség eredményeképpFotó: LOIC VENANCE/AFP

Belgiumban egy 1947-es rekord dőlt meg szerdán, a Kleine-Brogelben mért 39,9 fok miatt pedig az országban először adtak ki vörös riasztást, ami várhatóan tartós lesz, csütörtökön ugyanis már 40,7 fokot is rögzítettek Beitem településén.

Az Atomium közelében található szökőkútban hűsölnek a brüsszeliekFotó: Francisco Seco/AP
A lovasok is igénybe veszik a nyugat-flandriai De Haan tengerparti strandjátFotó: Francisco Seco/AP

Hollandiában sem tartott sokáig a szerdán beállított rekord: az Eindhovenben mért 39,3 fok akkor még egy 1944-es csúcsot döntött meg, csütörtökön viszont újabb fokkal, 40,4-re módosult a rekord. Az Euronews szerint ráadásul Deelen közelében 41,7 fokot is mértek, de ezt még nem erősítette meg a holland szolgálat.

Amszterdamban a tűzoltók hűtik az utakat, a biciklisták nagy öröméreFotó: ROBIN UTRECHT/AFP
Egy eindhoveni kocsma előtt instant medencét is felállítottakFotó: Nicolas Economou/NurPhoto

A német meteorológiai szolgálat, a DWD egyelőre csak az északnyugati Lingen városában tapasztalt 41,5 fokos rekordot hitelesítette csütörtökön, de jelezte, hogy egy 42,6 fokos mérésről is kaptak információt. A korábbi rekord a 2015-ben Kitzingenben mért 40,3 Celsius-fok volt, amit szerdán 0,2 fokkal döntött meg a geilenkircheni hőség, egy napra.

A lengyel határhoz közeli heringsdorfi strand hű a nevéhezFotó: STEFAN SAUER/dpa Picture-Alliance/AFP
A gelsenkircheni állatkert jegesmedvéje, Nanook is alig akar kiszállni a vízből a 40 fokos hőségbenFotó: Martin Meissner/AP

Bár az extrém kánikula természetesen, emberi beavatkozás nélkül is megvalósulhat, a brit meteorológiai szolgálat szerint „kutatások igazolják, hogy a klímaváltozással egyre gyakoribbak lesznek, elképzelhető, hogy körülbelül kétévente.”

Az észak-franciaországi Saint-Malo városában a szokásosnál is nagyobb sor áll a tengerbe ugrásra készenFotó: VALERY HACHE/AFP

Peter Stott klímakutató a BBC-nek elmondta: „Jelenleg egy Észak-Afrika felől érkező, nagyon meleg légáramlattal nézünk szembe.” Ez szerinte a klímaváltozás nélkül is bekövetkezett volna, de a felmelegedés nélkül nem ért volna el ilyen csúcshőmérsékleteket az európai időjárás.

Spanyol utcai fesztiválozók formálnak szívet a kezükkel, miután egy erkélyről vizet locsoltak rájukFotó: Matthias Oesterle/dpa Picture-Alliance/AFP
Egy kislány a Jégvarázs hóemberét, Olafot hűti a Majnában, Flörsheim városábanFotó: Andreas Arnold/dpa Picture-Alliance/AFP

Klímakutatók már a hónap közepén jelezték, hogy minden bizonnyal az idei július lesz globálisan a világon valaha mért legmelegebb hónap – hivatalosan 1880 óta mérik a Föld hőmérsékletét.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: