A Loire több helyen kiszáradt, Eindhovenben 40 fokot mértek, lassan megsül Európa

2019.07.26. · tudomány

Ahogy azt várni lehetett, a szerdán mért melegrekordok csütörtökön tovább dőltek az idei nyár második nagy európai hőhullámában: Párizsban például 42,6 Celsius-fokig kúszott fel a hőmérséklet, ezért Észak-Franciaország területén a legmagasabb, vörös riasztást adott ki az ország meteorológiai szolgálata, a Météo-France.

Hűsölő medencévé változott az Eiffel-torony előtti szökőkút Párizsban
photo_camera Hűsölő medencévé változott az Eiffel-torony előtti szökőkút Párizsban Fotó: Samuel Boivin/NurPhoto

Franciaországban felhívták a lakosság figyelmét, hogy amennyiben tehetik, otthonról végezzék a munkájukat, ne utazzanak be a munkahelyükre a nagy hőségben. Ideiglenesen több óvodát is bezártak az országban.

A Loire folyó medre több helyen kiszáradt a ritka esőzés és a nagy hőség eredményeképp
photo_camera A Loire folyó medre több helyen kiszáradt a ritka esőzés és a nagy hőség eredményeképp Fotó: LOIC VENANCE/AFP

Belgiumban egy 1947-es rekord dőlt meg szerdán, a Kleine-Brogelben mért 39,9 fok miatt pedig az országban először adtak ki vörös riasztást, ami várhatóan tartós lesz, csütörtökön ugyanis már 40,7 fokot is rögzítettek Beitem településén.

Az Atomium közelében található szökőkútban hűsölnek a brüsszeliek
photo_camera Az Atomium közelében található szökőkútban hűsölnek a brüsszeliek Fotó: Francisco Seco/AP
A lovasok is igénybe veszik a nyugat-flandriai De Haan tengerparti strandját
photo_camera A lovasok is igénybe veszik a nyugat-flandriai De Haan tengerparti strandját Fotó: Francisco Seco/AP

Hollandiában sem tartott sokáig a szerdán beállított rekord: az Eindhovenben mért 39,3 fok akkor még egy 1944-es csúcsot döntött meg, csütörtökön viszont újabb fokkal, 40,4-re módosult a rekord. Az Euronews szerint ráadásul Deelen közelében 41,7 fokot is mértek, de ezt még nem erősítette meg a holland szolgálat.

Amszterdamban a tűzoltók hűtik az utakat, a biciklisták nagy örömére
photo_camera Amszterdamban a tűzoltók hűtik az utakat, a biciklisták nagy örömére Fotó: ROBIN UTRECHT/AFP
Egy eindhoveni kocsma előtt instant medencét is felállítottak
photo_camera Egy eindhoveni kocsma előtt instant medencét is felállítottak Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto

A német meteorológiai szolgálat, a DWD egyelőre csak az északnyugati Lingen városában tapasztalt 41,5 fokos rekordot hitelesítette csütörtökön, de jelezte, hogy egy 42,6 fokos mérésről is kaptak információt. A korábbi rekord a 2015-ben Kitzingenben mért 40,3 Celsius-fok volt, amit szerdán 0,2 fokkal döntött meg a geilenkircheni hőség, egy napra.

A lengyel határhoz közeli heringsdorfi strand hű a nevéhez
photo_camera A lengyel határhoz közeli heringsdorfi strand hű a nevéhez Fotó: STEFAN SAUER/dpa Picture-Alliance/AFP
A gelsenkircheni állatkert jegesmedvéje, Nanook is alig akar kiszállni a vízből a 40 fokos hőségben
photo_camera A gelsenkircheni állatkert jegesmedvéje, Nanook is alig akar kiszállni a vízből a 40 fokos hőségben Fotó: Martin Meissner/AP

Bár az extrém kánikula természetesen, emberi beavatkozás nélkül is megvalósulhat, a brit meteorológiai szolgálat szerint „kutatások igazolják, hogy a klímaváltozással egyre gyakoribbak lesznek, elképzelhető, hogy körülbelül kétévente.”

Az észak-franciaországi Saint-Malo városában a szokásosnál is nagyobb sor áll a tengerbe ugrásra készen
photo_camera Az észak-franciaországi Saint-Malo városában a szokásosnál is nagyobb sor áll a tengerbe ugrásra készen Fotó: VALERY HACHE/AFP

Peter Stott klímakutató a BBC-nek elmondta: „Jelenleg egy Észak-Afrika felől érkező, nagyon meleg légáramlattal nézünk szembe.” Ez szerinte a klímaváltozás nélkül is bekövetkezett volna, de a felmelegedés nélkül nem ért volna el ilyen csúcshőmérsékleteket az európai időjárás.

Spanyol utcai fesztiválozók formálnak szívet a kezükkel, miután egy erkélyről vizet locsoltak rájuk
photo_camera Spanyol utcai fesztiválozók formálnak szívet a kezükkel, miután egy erkélyről vizet locsoltak rájuk Fotó: Matthias Oesterle/dpa Picture-Alliance/AFP
Egy kislány a Jégvarázs hóemberét, Olafot hűti a Majnában, Flörsheim városában
photo_camera Egy kislány a Jégvarázs hóemberét, Olafot hűti a Majnában, Flörsheim városában Fotó: Andreas Arnold/dpa Picture-Alliance/AFP

Klímakutatók már a hónap közepén jelezték, hogy minden bizonnyal az idei július lesz globálisan a világon valaha mért legmelegebb hónap – hivatalosan 1880 óta mérik a Föld hőmérsékletét.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás