2019 volt a valaha mért második legmelegebb év

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A tavalyi december 0,7 Celsius-fokkal volt melegebb, mint bármelyik más december 1880 és 2010 között, ennél csak 2015 utolsó hónapjában regisztráltak magasabb átlaghőmérsékletet. 2019-ben így 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb az éves átlaghőmérséklet a Földön, mint a 19. század második felében – derül ki az Európiai Unió által létrehozott európai klímaügynökség, a Copernicus Climate Change Service (C3S) friss jelentéséből

A globális klímaváltozás monitorozására és a várható folyamatokhoz való alkalmazkodási stratégiák kidolgozására létrehozott szolgálat az amerikai űrhivatal, a NASA, az amerikai légkörkutató hivatal, a NOAA és több egyetemi kutatóközpont adatsorait is összesítő elemzése szerint a globális szárazföldi és óceán felszínén mért hőmérséklet tavaly 0,98 Celsius-fokkal magasabb volt, mint a 20. században megfigyelt átlag. 

Ezzel tavaly közel olyan magas volt az éves globális átlaghőmérséklet, mint az elmúlt másfél évszázad legforróbb évében, 2016-ban, amikor 1,2 Celsius fokkal volt magasabb a globális átlag, mint a 19. század második felében.

2019 éves átlaghőmérséklete az 1981-2010-es évek átlagához képestFotó: Copernicus Climate Change Service

Az éghajlattudósok friss jelentéséből az is kiderül, hogy a harmadik évezred második évtizede volt a legmelegebb évtized a feljegyzések kezdete óta.  

Az európai Klímaügynökség által összesített mérések és az 1981-2010 közötti átlagFotó: Copernicus Climate Change Service

A C3S jelentése szerint a melegedés egyértelmű és kétségbevonhatatlan trend, amely bizonyosan az emberi tevékenység eredménye.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: