Király Júlia: A mostani válság egyáltalán nem onnan jött, ahonnan vártuk

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A Karanténnapló harmadik epizódjának első felében szakmai szemmel tekintjük át az új koronavírussal kapcsolatos híreket, majd Varga Máté genetikusnak, a Science Meetup főszervezőjének Dr. Király Júliával, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnökével készített interjúja látható-hallható (23:31-től), amelyben járvány lehetséges gazdasági hatásairól beszélnek.

„A mostani válság egyáltalán nem onnan jött, ahonnan vártuk. Tehát nem a pénzügyi rendszerből, nem magából a gazdasági rendszerből, hanem kívülről. De az nem igaz, hogy nem voltak a gazdaságnak a válságra utaló gyengeségei." 

- mondta el Király Júlia, hozzátéve, hogy az elmúlt közel 200 évben nem volt olyan, hogy egy gazdasági válságot szinte önmagában egy egészségügyi járvány váltson ki.

A teljes epizód itt tekinthető meg:

    A Budapest Science Meetup koronavírus-járvány alatti különkiadása, a Karanténnapló április elején indult el. A videósorozat célja összegyűjteni az új koronavírussal és a járvánnyal kapcsolatos legjobb információkat, esetenként meghívott vendégek segítségével.

    Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

    Kapcsolódó cikkek a Qubiten: