Őrült ütemben zajlik a vakcinafejlesztés, és vannak reménykeltő gyógyszeres eredmények is

2020.04.21. · tudomány

A Budapest Science Meetup koronavírus járvány alatti különkiadása, a Karanténnapló április elején indult el. A videósorozat célja összegyűjteni az új koronavírussal és a járvánnyal kapcsolatos legjobb információkat, esetenként meghívott vendégek segítségével.

Az első epizódban a vírusról való alapvető tudnivalókat és a járvány modellezését (és ennek nehézségeit) jártuk körbe. A második, április 18-án rögzített epizódban igyekeztünk a három, talán legtöbbeket foglalkoztató kérdéssel foglalkozni:

  • melyik gyógyszer és terápia működhet az új koronavírus ellen?
  • hogy áll az oltásfejlesztés?
  • mi a helyzet az immunitással, meddig tarthat a megfertőződés után?

Több mint 115 különböző, új koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztése indult már el, de realisztikusan legalább egy év is eltelhet, míg kiderül, hogy ezek közül melyik működik és alkalmazható biztonságosan akár több milliárd emberen is. De, mint arról részletesen beszélünk a Karanténnapló elején, addig sem vagyunk védtelenek: több ígéretes vírusok ellen bevethető gyógyszer áll jelenleg klinikai vizsgálatok alatt. Ha ezek tényleg hatásosnak bizonyulnak és megfelelő mennyiségben elérhetők lesznek, az lényegesen mérsékelheti a COVID-19 megbetegedések súlyosságát.

A teljes adás:

A címlapi képen Jennifer Haller, az első kísérleti oltást megkapó önkéntes látható. Forrás: AP/Ted S. Warren

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás