Rég várható volt, hogy denevérekből jöhet a következő koronavírus jellegű járvány

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Elindult a Koronanapló, Budapest Science Meetup különkiadása, melyben az új koronavírussal és a járvánnyal kapcsolatos legjobb információkat szedjük össze, esetenként meghívott vendégekkel.

Az első Karanténnapló-epizódot Kemenesi Gábor virológus 2016-ban, a Science Meetup-on tartott előadásának részletével indítjuk, ahol a szakember arról beszélt, hogy denevérvírusok lehetnek a következő világjárvány forrásai. Varga Máté genetikus és Tóth András biológus összefoglalja, mit tudunk eddig az új koronavírusról, és mire jók az eddig róla összeszedett genetikai adatok. Végül Varga Máté Ferenci Tamás biostatisztikussal, a védőoltás blog szerzőjével készített interjúja következik, amelyben a járvány modellezéséről és ennek kihívásairól beszélnek.

A teljes epizód itt tekinthető meg:

    A címlapképen a Nextstrain közel 3100 új koronavírus-genomból készült törzsfa látható, amely követhetővé teszi a vírus evolúcióját és a járvány alakulását. Forrás: Nextstrain

    Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!