Rég várható volt, hogy denevérekből jöhet a következő koronavírus jellegű járvány

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Elindult a Koronanapló, Budapest Science Meetup különkiadása, melyben az új koronavírussal és a járvánnyal kapcsolatos legjobb információkat szedjük össze, esetenként meghívott vendégekkel.

Az első Karanténnapló-epizódot Kemenesi Gábor virológus 2016-ban, a Science Meetup-on tartott előadásának részletével indítjuk, ahol a szakember arról beszélt, hogy denevérvírusok lehetnek a következő világjárvány forrásai. Varga Máté genetikus és Tóth András biológus összefoglalja, mit tudunk eddig az új koronavírusról, és mire jók az eddig róla összeszedett genetikai adatok. Végül Varga Máté Ferenci Tamás biostatisztikussal, a védőoltás blog szerzőjével készített interjúja következik, amelyben a járvány modellezéséről és ennek kihívásairól beszélnek.

A teljes epizód itt tekinthető meg:

    A címlapképen a Nextstrain közel 3100 új koronavírus-genomból készült törzsfa látható, amely követhetővé teszi a vírus evolúcióját és a járvány alakulását. Forrás: Nextstrain

    Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!