Rég várható volt, hogy denevérekből jöhet a következő koronavírus jellegű járvány

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

Elindult a Koronanapló, Budapest Science Meetup különkiadása, melyben az új koronavírussal és a járvánnyal kapcsolatos legjobb információkat szedjük össze, esetenként meghívott vendégekkel.

Az első Karanténnapló-epizódot Kemenesi Gábor virológus 2016-ban, a Science Meetup-on tartott előadásának részletével indítjuk, ahol a szakember arról beszélt, hogy denevérvírusok lehetnek a következő világjárvány forrásai. Varga Máté genetikus és Tóth András biológus összefoglalja, mit tudunk eddig az új koronavírusról, és mire jók az eddig róla összeszedett genetikai adatok. Végül Varga Máté Ferenci Tamás biostatisztikussal, a védőoltás blog szerzőjével készített interjúja következik, amelyben a járvány modellezéséről és ennek kihívásairól beszélnek.

A teljes epizód itt tekinthető meg:

    A címlapképen a Nextstrain közel 3100 új koronavírus-genomból készült törzsfa látható, amely követhetővé teszi a vírus evolúcióját és a járvány alakulását. Forrás: Nextstrain

    A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!