Koporsónak is használható kórházi ágyat tervezett a járványra egy kolumbiai cég

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Morbid megoldással venné elejét a világjárvány miatt kialakult koporsó- és kórháziágy-hiánynak egy kolumbiai hirdetési cég: olyan eszközt állít elő, amely mindkét célra bevethető.

Az ABC Displays nevű cég olyan fémkorlátokkal ellátott, kartonból készült kórházi ágyakat tervezett, amelyek koporsóvá alakíthatók, ha a páciens meghal.

A cég vezetője, Rodolfo Gómez akkor kezdte el keresni a megoldást, amikor látta, hogy micsoda közegészségügyi válság bontakozott ki a szomszédos Ecuadorban: a tengerpari Guayaquil városban április elején sem a kórházak, sem a temetők nem bírták a terhelést, az utcákon holttestek hevertek, máshol otthon tartották a halottakat, amíg a temetkezési cégek utolérték magukat. Akiknek nem jutott koporsó, vagy nem engedhették meg maguknak, adományokból szerzett kartonpapír koporsóban temették el szeretteiket.

Rodolfo Gómez a bal szélen, kollégáival tesztelik a prototípustFotó: Fernando Vergara/AP

Gómez a legyártott ágy-koporsókból elsőként Kolumbia legdélebbi Amazonas megyéjének adományoz tízet, mert ott van a legnagyobb erőforráshiány az ellátásban. Egyelőre nincs hír arról, hogy az ágyakat szolgálatba is állítanák, és a cég megrendelésekről sem számolt be.

Fotó: Fernando Vergara/AP

A bogotái cég alaptevékenysége a hirdetési területen zajlik, de mivel Kolumbiában is korlátozták a cégek működését és a lakosság mozgását a járvány miatt, az utóbbi hónapokban az ABC Displays működése is megbénult. Az ötvenmilliós Kolumbiában eddig hivatalosan több mint tízezren fertőződtek meg az új koronavírussal, a halottak száma 428, az új esetek száma egyelőre növekszik.

A 150 kilogramm teherbírású ágy-koporsók darabja 87 dollárba kerül: Gómez egy magánklinikán dolgozta az ágy terveit, és reméli, hogy a kórházak ágyhiányos sürgősségi osztályain hasznát veszik majd.

Az NBC beszélt egy orvossal, akinek kétségei voltak azzal kapcsolatban, milyen erős és tartós lehet egy kartonpapír ágy. Arra is figyelmeztetett, hogy a fertőzés megelőzése érdekében a holttesteket lezárt zsákban kell elhelyezni, mielőtt a koporsóba kerülnének.

Magyarországon nincs még egy olyan újság, mint a Qubit. De ahhoz, hogy továbbra is lehessen, arra kérjük kedves olvasóinkat, hogy támogassátok erőfeszítéseinket egyszeri vagy rendszeres adománnyal, és járuljatok hozzá, hogy a Qubit még alaposabb, még hitelesebb, még tudományosabb tudjon lenni.
Támogasd a Qubit munkáját – nekünk minden segítség számít!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: