Tömegsírokba temetik a koronavírus áldozatait New Yorkban

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Miközben New York államban már több halottja van a koronavírus-világjárványnak, mint a világ bármely országában, New York város vezetőinek az olyan áldozatok biztonságos eltemettetésével is meg kell birkózniuk, akik magukra maradtak.

Már korábban is volt arról szó, hogy a város igénybe veheti a bronxi Hart Islanden a 19. század óta működő temetőt, ahol tömegsírokban helyezik el azokat, akiknek nem maradt élő hozzátartozójuk, vagy akiknek a családja nem tudta állni a temetés költségeit, de most drónfelvételek bizonyítják, hogy megkezdődött a koronavírusos halottak tömegsírokba temetése.

A munkát teljes védőfelszerelésbe öltöztetett rabok végzik, és az állami büntetés-végrehajtási szerv tájékoztatása szerint heti egyről heti öt napra nőtt a helyszínen a temetkezései idő, és a heti 25 halott helyett naponta szállítanak ugyanennyi hullát a szigetre. Ez azt is jelenti, hogy a rabok munkája mellett alvállalkozók szerződtetésére is szorult az állam. A markológépekkel kiásott gödrökbe helyezett koporsókba hullazsákban helyezik el a halottakat, és a későbbi azonosítás érdekében nagy betűkkel ráírják a koporsókra az áldozatok nevét.

A város tisztiorvosi hivatala azt is jelezte, hogy a szigetre még nagyobb szerep hárulhat, ha megtelnek a városi kórházak hullaházai. A hivatal épületében 800-900 halottat tudnak tárolni, de 40 hűtőkamionnal is rendelkeznek, amelyek további 4000 férőhelyet biztosítanak.

A pénteki adatok szerint az Egyesült Államokban összesen 468 895 koronavírusos esetet regisztráltak eddig, és 16 697-en haltak meg a COVID-19 betegségben – ebből New York 161 504 fertőzést és 7067 halálesetet jegyez. A két másik legfertőzöttebb ország mára jócskán lemaradt számokban: Spanyolországban 157 022 esetre 15843 halál, míg Olaszországban 143 626 fertőzöttre 18279 haláleset jut.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: