Jégpályákon őrzik a halottakat, öt perc alatt intéznek el egy temetést a járvány sújtotta Madridban

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Öt percük van a hozzátartozóknak, hogy elbúcsúzzanak szeretteiktől Nyugat-Európa egyik legnagyobb temetője, a madridi La Almudena krematóriumánál. A CNN tudósítása szerint a koronavírus-világjárványtól sújtott országban tizenöt percenként váltják egymást halottaskocsik.

Az országban jelenleg érvényes szabályozás szerint legfeljebb öten kísérhetik utolsó útjukra a halottakat, már amennyiben ez a „szertartás” egyáltalán nevezhető így. A gyászolók a krematórium előtt felállított fedett kocsibeállóban búcsúzhatnak el halottjuktól, ahol pap is jelen lehet, de az egész nem tart tovább öt percnél. A hozzátartozók általában maszkot és kesztyűt viselnek, és távolságot tartanak, az ölelés és a puszi ritkán fordul elő. Egy atya szentelt vízzel hinti meg a lepecsételt koporsót, majd két ember kerekes kocsira rakja a koporsót, viszi a krematóriumba, és az egésznek már vége is: se szentbeszéd, se búcsúbeszéd, se nyilvános temetés.

A CNN tudósítása szerint ahogy az egyik halottaskocsi továbbhajt, már érkezik is a következő, egymást érik a gyors szertartások. A lapnak nyilatkozó Edduar atya szerint bár sok rokon streameli telefonján a búcsúztatást, hogy mások legalább így bekapcsolódhassanak, azért látszik, hogy ez nem olyan temetés, amilyenre bárki is vágyna. Mivel a templomok országszerte zárva vannak, manapság csak ezeken a gyorstemetéseken lehet egyáltalán pappal találkozni a katolikus többségű országban. Edduar atya nem hord maszkot és kesztyűt, mert úgy érzi, ilyenkor kötelessége közel lenni a hívekhez.

Spanolyországban a koronavírus-fertőzöttek száma hétfőn átlépte a 135 ezret, a halottaké pedig a 13 ezret, tehát az összes ismert fertőzötthöz képest 10 százalék körüli a halálozás (ami még nem éri el az olaszországi több mint 12 százalékot). Az egymillió lakosra jutó esetszám néhány törpeállam, valamint Izland és Luxemburg után Spanyolországban a legnagyobb, az egymillió lakosra jutó halálesetek számában pedig csak San Marino múlja felül. A már három hete tartó kijárási korlátozások igen szigorúak, és még legalább három hétig maradnak, miután a kormány szombaton április 25-ig meghosszabbította az intézkedéseket. A legnagyobb góc Madridban alakult ki, a halálesetek mintegy 40 százaléka a fővárosban történt.

Egy kongói gyakorló pap áldja meg a koporsót egy madridi temetésen, szombaton.Fotó: OSCAR DEL POZO/AFP

Mivel a városi halottasházak már nem bírnak a holttestek sokaságával, két jégpályát használnak átmeneti halottasházként. A temetőkben két-háromszoros az igény a megszokotthoz képest. 

Szükség-halottasház a madridi Majadahonda jépgályánFotó: D.SINOVA/AFP

Az egyik gyászoló, Félix Poveda maga is elkapta a vírust egy néhány héttel korábbi családi ebéden, ahol bátyja és édesanyja is megfertőződött. A betegség a férfi 77 éves édesanyjának az életébe került, és mint annyi más embernek most az országban, Povedának is telefonon kellett elbúcsúznia tőle. Poveda felidézte, ahogy a nő orvosa elmagyarázta neki, hogy az anyja miért nem juthat lélegeztetőgéphez (a COVID-19 betegek megmentésében létfontosságú eszköz a túlzsúfolt madridi kórházakban is hiánycikk). Poveda, mint mondta, megérti, hogy a temetésen muszáj távolságot tartani és röviden lezavarni a szertartást, de ettől még nem kevésbé fájdalmas, ami történik: „egyedül vagyok itt, a bátyám és a nővérem nem tudott eljönni, a feleségem nincs itt, az unokák is hiányoznak. Csak én. Az ember el sem tudná képzelni, hogy a vég ilyen is lehet.” 

Poveda úgy tervezi, hogy ha a válság véget ér, rendesen elbúcsúztatja édesanyját, csak még nem tudja, mikor kerülhet erre sor.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: