Elon Musk szerint öt éven belül elfelejthetünk beszélni

2020.05.10. · majom

Elon Musk, a Tesla, a SpaceX és a Neuralink nevű nanotechnológiai startup gazdája ismét meglepő kijelentést tett: szerinte a cég koponyába ültethető chipje miatt öt éven belül feleslegessé válhatnak a nyelvek, sőt, még a beszéd is, ezzel az eljárással ugyanis jóval gyorsabb és egyszerűbb lesz a kommunikáció, mint ha az ember az élőszót használná. 

Musk szerint jövőre már élesben is tesztelhetik a Neuralink új fejlesztését, amitől azt várja, hogy gyakorlatilag minden aggyal összefüggő kórságot meg tud majd gyógyítani, mellesleg pedig Douglas Adams Bábel-halához hasonlóan feleslegessé teszi majd a nyelvtanulást is: elegendő lesz letölteni a megfelelő nyelvet, ha az ember szeretne urduul csevegni

Patkányokon már tesztelték

Musk százmillió dollárt fektetett a startupba, amely lehetővé tenné ezt a technikai áttörést. A Neuralink használatához négy, egyenként 8 milliméter átmérőjű lyukat kell fúrni a koponyába, ezeken keresztül pedig 60 mikrométeres szálakat vezetnének az agyba, ezzel vezérelhetné a felhasználó a számítógépet. Musk szerint a találmány lehetővé teszi, hogy az ember szimbiózisba kerüljön a mesterséges intelligenciával, igaz, egyelőre csak patkányokon tesztelhették, hogy mire képes a Neuralink. Musk reményei szerint jövőre már emberen is kipróbálhatják az eljárást, ha pedig az elvárt ütemben folynak a fejlesztések, 5-10 éven belül valóban elfelejthetnek beszélni azok a kiborgok, akikbe beültették az implantátumot. 

A Neuralinkkel eredetileg bénulásban szenvedő betegeken akartak segíteni, a futurisztikus tervek egyelőre egyfajta melléktermékként vannak jelen. Bár az eljárás a kísérletek alapján sokat ígérőnek tűnik, Musk az erről szóló bejelentés mellett azért elég nagy hülyeségeket hordott össze a podcastban, egyebek mellett a koronavírusról is azt mondta, hogy a hivatalosnál jóval kevesebb halálesetet okozott, az emberek már ki voltak éhezve egy kis pánikra, a járványügyi intézkedések pedig fasiszták. 

A techgurunak egyébként nemrégiben született meg az első közös gyereke az excentrikus popsztárral, Grimesszal – a fiút az X Æ A-12 névre keresztelték, igaz, ez a jövőben még gondokat okozhat, ugyanis a büszke apa a beszélgetés során képtelen volt kiejteni a nevét. A Neuralink remélhetőleg ezt a problémát is megoldja majd. 

link Forrás
link Forrás
link Forrás