A pubertásban a kutyák is hasonlóan lázadnak, mint a serdülőkorú emberek

2020.05.13. · tudomány

A 8-10 hónapos kutyák ugyanúgy megkergülnek mint a kamasz gyerekek – derül ki brit etológusok legújabb kutatásaiból. A brit tudományos akadémia, a Royal Society Biology Letters című folyóiratában május 13-án megjelent tanulmány szerzői többféle módon is vizsgálták a pubertáskorban lévő kutyák viselkedését.

Az egyik kísérletben a kutatók 70 vakvezető kutyának nevelt német juhász, labrador és golden retriever szuka és gazdáik kapcsolatát szondázták. A több hónapon át zajló kísérletben először különválasztották azokat az egyedeket, amelyek az átlagosnál magasabb stressz-szintet mutattak, amikor el kellett válniuk nevelőiktől, illetve azokat, amelyek flegmán reagáltak. 

Kiderült, hogy az izolációra extrém szorongással (remegéssel, nyüszítéssel), illetve nemtörődömséggel reagáló, vagyis kötődési problémákkal küzdő egyedek korábban, már 5 hónapos korukban mutatták az ivarérés jegyeit, az egészséges kötődésűek viszont csak később, átlagosan 8 hónaposan kezdtek serdülni. A kutatók szerint ez megegyezik az embereknél megfigyelt jelenséggel, amely szerint a problémás kötődésű emberek is korábban lépnek be a pubertásba.  

Kiskamaszok
photo_camera Kiskamaszok Fotó: DON EMMERT/AFP

A nem megfelelően kötődő és korábban serdülő kutyák ráadásul egy másik tipikus tinédzserkori tünetet is produkáltak: serdülésük előrehaladtával problémásabb, vagyis engedetlen kamaszokká váltak, ami abban mutatkozott meg, hogy gazdáik parancsait kevésbé vagy egyáltalán nem hajtották végre, míg egy idegennek minden további nélkül paríroztak. 

A kutatók ezzel párhuzamosan összesen közel 300 segítő kutya kiképzését is figyelemmel követték, és azt tapasztalták, hogy a serdülő egyedek kiképzése sokkal problémásabb, mint a pubertás előtt (5 hónapos vagy annál fiatalabb), illetve a serdülésen már átesett (12 hónapnál idősebb) kutyáknál. 

A kutatók szerint eredményeik azt bizonyítják, hogy az serdülőkor az emlősöknél érzékeny fejlődési periódus az idegrendszer és hormonháztartás kiterjedt átszervezése miatt. És arra is, hogy az egészséges kötődés enyhít a serdülőkor viselkedési problémáin. Ugyanakkor szerintük további vizsgálatokra vár annak kiderítésére, hogy a pubertás időszaka milyen hatással van a későbbi életszakaszokban tanúsított viselkedésre. A brit etológusok szerint mindenesetre a kutyák jó modellállatai lehetnek a későbbiekben az emberi fejlődés-lélektani kutatásoknak is.    

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás