Az alacsony igazolt fertőzésszám miatt hétfőtől újranyitnak a görög szigetek

2020.05.25. · gazdaság

A COVID-19-járvány elleni két hónapos küzdelem után Görögország május 25-én, hétfőn újraindította a menetrend szerinti komp- és légi közlekedést a szigetein, és kinyithattak a vendéglátóhelyek is – jelentette a BBC.

Az egészségügyi statisztikák alapján a kormány úgy ítélte meg, sikeresen megfékezték a járvány terjedését a görög szigeteken, ezért három héttel a június 15-i tervezettnél korábban bejelentette a turistaszezon kezdetét.

Az újraindítás első fázisában a kompközlekedést a megszokott járatsűrűség felére korlátozták, és továbbra sem engedélyezik a Görögország és a járványtól jobban sújtott Olaszország közötti járatok közlekedését. A kompjáratokon és az éttermekben a távolságtartás szabályainak betartása kötelező: az éttermek és szórakozóhelyek az asztalaik felét használhatják, és minden asztalnál legfeljebb 6 vendég ülhet.

Plexifallal vírusmentesített nyugágyak a Szantorinihez tartozó Perissza egyik strandján május 20-án
photo_camera Plexifallal vírusmentesített nyugágyak a Szantorinihez tartozó Perissza egyik strandján május 20-án Fotó: DIMITRIS LAMBROPOULOS/AFP

A görög kormány azt is bejelentette, hogy a nyár kezdetéig teljesen újra szeretnék nyitni az országot: május végén hivatalosan publikálják azon országok listáját, amelyek polgárai kéthetes hatósági karantén és koronavírus-tesztelés nélkül is beutazhatnak Görögországba.

photo_camera A napi új fertőzések számának alakulása a hivatalos adatok szerint Görögországban Fotó: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem naprakész világtérképe szerint Görögországban eddig 2878 koronavírusos fertőzött mellett 171 halálos áldozata volt a SARS-CoV-2 fertőzésnek, jóval kevesebb, mint a mediterrán térség más meghatározó országaiban.

A turizmus a görög gazdaság meghatározó része, az idegenforgalomból származó bevételek a GDP több mint 10 százalékára rúgnak. A statisztikák szerint tavaly több mint 34 millió turista érkezett Görögországba, és összesen 18,2 milliárd eurót költöttek ottlétük alatt.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás