Az alacsony igazolt fertőzésszám miatt hétfőtől újranyitnak a görög szigetek

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A COVID-19-járvány elleni két hónapos küzdelem után Görögország május 25-én, hétfőn újraindította a menetrend szerinti komp- és légi közlekedést a szigetein, és kinyithattak a vendéglátóhelyek is – jelentette a BBC.

Az egészségügyi statisztikák alapján a kormány úgy ítélte meg, sikeresen megfékezték a járvány terjedését a görög szigeteken, ezért három héttel a június 15-i tervezettnél korábban bejelentette a turistaszezon kezdetét.

Az újraindítás első fázisában a kompközlekedést a megszokott járatsűrűség felére korlátozták, és továbbra sem engedélyezik a Görögország és a járványtól jobban sújtott Olaszország közötti járatok közlekedését. A kompjáratokon és az éttermekben a távolságtartás szabályainak betartása kötelező: az éttermek és szórakozóhelyek az asztalaik felét használhatják, és minden asztalnál legfeljebb 6 vendég ülhet.

Plexifallal vírusmentesített nyugágyak a Szantorinihez tartozó Perissza egyik strandján május 20-ánFotó: DIMITRIS LAMBROPOULOS/AFP

A görög kormány azt is bejelentette, hogy a nyár kezdetéig teljesen újra szeretnék nyitni az országot: május végén hivatalosan publikálják azon országok listáját, amelyek polgárai kéthetes hatósági karantén és koronavírus-tesztelés nélkül is beutazhatnak Görögországba. 

A napi új fertőzések számának alakulása a hivatalos adatok szerint GörögországbanFotó: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem naprakész világtérképe szerint Görögországban eddig 2878 koronavírusos fertőzött mellett 171 halálos áldozata volt a SARS-CoV-2 fertőzésnek, jóval kevesebb, mint a mediterrán térség más meghatározó országaiban.

A turizmus a görög gazdaság meghatározó része, az idegenforgalomból származó bevételek a GDP több mint 10 százalékára rúgnak. A statisztikák szerint tavaly több mint 34 millió turista érkezett Görögországba, és összesen 18,2 milliárd eurót költöttek ottlétük alatt. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: