Visszavont egy a hidroxi-klorokin veszélyeiről szóló tanulmányt a Lancet

2020.06.05. · tudomány

A Lancet tekintélyes orvostudományi szakfolyóirat visszavonta azt a már publikált tanulmányt, amely a hidroxi-klorokin gyógyszerhatóanyag veszélyes mellékhatásait taglalta.

A Lancetben május 22-én megjelent tanulmány arról szólt, hogy a hidroxi-klorokinnal kezelt COVID-19-betegek körében magasabb a veszélyes mellékhatások és a halálesetek száma, mint a kontrollcsoportban. Pár nappal később a szerzők közül hárman is a tanulmány visszavonását kezdeményezték; arra hivatkoztak, hogy mivel már korábban kétségek merültek fel a tanulmány alapjául szolgáló, egy külső cégtől származó adatok és elemzések megbízhatóságával, ezért független szakértőket kértek fel a megállapításaik ellenőrzésére.

A kontrollt azonban nem lehetett elvégezni – számolt be róla a brit Guardian –, mivel az ellenőrzésre felkért szakértőknek titoktartási és adatvédelmi okok miatt a külső cég nem adta át az eredeti, nyers adatokat. Így viszont a szóban forgó szakcikket sem lehetett megfelelően ellenőrizni, ezért a szerzők a jóhiszeműségüket hangoztatva kénytelenek voltak visszavonni a tanulmányt a Lancetből.

Hidroxi-klorokin tabletták az amerikai Rock Canyon Pharmacy gyógyszergyárban
photo_camera Hidroxi-klorokin tabletták az amerikai Rock Canyon Pharmacy gyógyszergyárban Fotó: GEORGE FREY/AFP

A maláriagyógyszernek kifejlesztett hidroxi-klorokint a COVID-19 pandémia kezdetén világszerte, így az Egyesült Államokban is számosan tartották ígéretes prevenciós, illetve terápiás szernek. Olyannyira, hogy Donald Trump amerikai elnök is előszeretettel híresztelte, hogy egy ideje szedi a gyógyszert megelőzési célból. A várható mellékhatások miatt azonban állítólag befejezte a kúrát.

A visszavont tanulmány eredményeit magyar nyelven az Orvostovábbképző Szemle ismertette részletesen június 3-i cikkében.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás