Ágyúval lőtték ki az Irkutszk közelében lángoló olajkutat

2020.06.08. · majom

Május 30-a óta lángol egy olajkút az oroszországi irkutszki körzetben, Irkutszk városától mintegy 1000 kilométerre. A lángoló kutat még mindig nem sikerült teljesen eloltani, de most bevetették az orosz hadsereg MT-12 páncéltörő ágyúit, amivel sikerült megfékezni a lángokat. A forrást több ágyúlövéssel igyekeztek legalább annyi időre hatástalanítani, hogy alábbhagyjanak a lángok.

A páncéltörő ágyút repülőgéppel szállították a lángoló olajkúthoz Szaratovból, majd mesterlövészek segítségével 180 méteres távolságból adtak le jó néhány lövést milliméteres pontossággal a kút forrására. A közel 10 napig megállíthatatlanul tomboló lángokat június 8-án sikerült annyira megfékezni, hogy a kutat üzemeltető Irkutszk Olajvállalat reményei szerint a tüzet sikerülhet teljesen eloltani.

A Norilszktól nem messze található olajkúton egy baleset következtében felcsapó lángok mellett 20 ezer tonnányi kőolaj is elszivárgott, és a környező földeket és természetes vizeket is beszennyezte. A Greenpeace becslései szerint a régiót sújtó kár mértéke meghaladja a 86 millió dollárt. A baleset miatt a környéken vészhelyzetet hirdettek.

Az Irkutszk Olajvállalat 2015 óta szerepel a legnagyobb olajtermelő vállalatok között. A kelet-szibériai régió a vállalat tevékenységének köszönhetően került fel a nagy olajtermelő társaságok térképére. Az ezredfordulón alapított társaság korábbi kitermelő kapacitását 2015-ben 50 százalékkal növelte. A vállalat 6-7 millió tonna nyersolajat fejt ki évente.

Így bombázták a lángoló olajkutat:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás