Fiatal vagy, és kell a pénz? Tervezz vécét a Holdra!

2020.06.26. · majom

Az amerikai űrhivatal, a NASA az Artemis program keretében 2024-re tervezi a Holdra juttatni az első nőt és a következő férfit, épp itt az ideje tehát, hogy megoldja az űrutazással kapcsolatos egyik legégetőbb problémát: az űrhajósok űrbéli ürítését.

A múlt században a Holdat megcélzó Apollo-küldetések során az űrhajósok a fenekükre szigetelőszalagozott zacskókba végezték a dolgukat, a technológia kezdetleges volta miatt nem mindig teljes sikerrel: a korabeli felvételek szerint megesett, hogy az űrhajósok őszinte megdöbbenésére börtönéből szabadult fekáliadarab keringett a fedélzeten, opportunista módon kihasználva a súlytalanság körülményeit. A Nemzetközi Űrállomás, az ISS fedélzetén egy masszív, szívótechnológiával működő orosz vécé van szolgálatban, de a NASA olyan űrvécét szeretne, ami a Hold felszínén is megállja a helyét, ahol a gravitáció mintegy hatoda a földinek.

A tervezésbe bárki beszállhat, a technikai specifikációk az eredeti kiírás szerint a következők:

  • az űrvécének könnyebbnek kell lennie 15 kilogrammnál (földi körülmények között mérve; a tömeg egyébként a Földön és a Holdon is ugyanaz, a súly az, ami változik)
  • nem lehet nagyobb 0,12 köbméternél
  • nem lehet hangosabb, mint egy átlagos fürdőszobai ventilátor
  • alkalmasnak kell lennie a hasmenéssel vagy hányással bajlódó űrhajósok kiszolgálására
  • bónuszpont jár azért, ha a hányó űrhajósnak nem kell a szerkezedbe dugnia a fejét.
  • nem hátrány az elegáns dizájn és a magánszféra lehetőség szerinti tiszteletben tartása.
photo_camera Fotó: NASA

A nyertes pályázók között 35 ezer dollárnyi (11 millió forint) jutalmast osztanak szét, a leadási határidő augusztus 17, itt lehet jelentkezni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás