Félbeszakadt a Magyar Tudományos Akadémia első online közgyűlése

2020.07.01. · tudomány

Ahogy arról a Qubiten is írtunk, idén a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) éves közgyűlését, amit online módon tartanak meg két időpontban: július 1-én a rendes, 6-án a tisztújító közgyűlést.

Az mta.hu szerint az akadémia 193. rendes közgyűlése július 1-én rendben megkezdődött a meghirdetett online módon, „az ügyrendi szavazások után azonban hirtelen nagy terhelés érte az MTA Titkárság webszervereit, ami lehetetlenné tette a további szavazásokat.” Ahogy írják, erre az előző hetek tesztelése alatt nem volt példa, a leállás okait pedig vizsgálják.

Tulassay Tivadar levezető elnök a közgyűlést berekesztette, az elfogadott napirendet a közgyűlés 2020. július 6-án, 10 órára meghirdetett ülésnapján fogja megtárgyalni.

photo_camera Lovász László köszönti az MTA 193., rendes közgyűlésének képviselőit, akik online követhetik a tanácskozás eseményeit Fotó: mta.hu

Az elektronikus elnökválasztás bejelentését nagy vita követte. Az akadémiai köztestületi tagok egy része szerint jogilag sem védhető a szavazati joggal rendelkezők távollétében megrendezett tisztújítás, ami komoly legitimitási problémákat is felvet, de az MTA szerint sem praktikus, sem jogi aggályokat nem vet fel az internetes tisztújító közgyűlés.

Az akadémia közleményben is reagált az online tisztújításra érkezett vádakra, miszerint minden információ nyilvánosan és könnyen elérhető lesz a közgyűlés tagjai, az akadémiai köztestület és a teljes nyilvánosság számára is, ezért nincs mitől tartani.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás