Az MTA Kommunikációs Főosztálya üzeni: Az intézmény él, és élni fog

2020.06.20. · tudomány

Pénteken megjelent cikkünkre, amelyben a Magyar Tudományos Akadémia közelgő tisztújítása körül kialakult helyzetről írtunk, az MTA Kommunikációs Főosztályának vezetője, Simon Tamás szombat reggel válaszolt. Levelét változatlan formában közöljük.

Tisztelt Szerkesztőség!

Az MTA Kommunikációs Főosztályának vezetőjeként az elnökválasztással kapcsolatos, június 19-én megjelent cikkükre reagálva a következő információkat szeretném megosztani.

Az MTA korábban soha nem tette elérhetővé valamennyi jelölt programját, ez először Lovász László elnöksége alatt, a Jelölőbizottság döntésével történt meg. Az MTA korábban soha nem szervezett a mostanihoz hasonló, előzetes bemutatkozási lehetőséget az elnök- és főtitkárjelöltek számára – abban a tíz évben sem, amikor Fábri György irányította az MTA kommunikációját.

Lovász László, az MTA elnöke június 19-én reggel, jóval a Qubit cikkének megjelenése előtt úgy döntött – a két elnök- és a két főtitkárjelölt teljes egyetértésével –, hogy a programbemutatókról készült, és egyébként a tudományos közösség által gyakran látogatott helyre felkerült felvételek elérhetőségéről előbb a Közgyűlés tagjait, majd röviddel utána a 17 ezer fős akadémiai köztestületet, illetve a teljes nyilvánosságot is értesítsük. Fábri György tehát nyilvánvalóan jó szándékkal, de nyitott kapukat dönget a cikkben sorolt érveivel, mert számomra és még sokaknak végig egyértelmű volt, hogy ezt kell, ezt érdemes majd tennünk. Meg is tesszük.

Jövő hét elejétől mindenki az mta.hu címlapjáról is elérheti azt a vágatlan videót, amelyből kiderül, milyen kiváló jelöltek vállalták a megmérettetést a Magyar Tudományos Akadémia új küldetésének megvalósítására, és hogy a Széchenyi István által alapított kétszáz éves intézmény él, és élni fog.

Simon Tamás

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás