Hat nap után szabadon engedték Kínában a rendszerkritikus professzort

Támogasd a tudomány népszerűsítését, segítsd a munkánkat!

Hat napig ismeretlen helyen őrizetben tartották a kínai hatóságok Hszü Cang-zsun pekingi professzort, a kínai rendszer nyílt kritikusát. Az alkotmányjogászt július 6-án vették őrizetbe a lakásán, ahol már amúgy is házi őrizetben volt, most pedig meg nem erősített hírek szerint kiszabadult.

Az 57 éves Hszü egyfelől a koronavírus-járványra adott kínai válaszokat kifogásolta nyilvánosan, másfelől pedig a Mao idejére emlékeztető személyi kultuszt, amely szerinte Hszi Csin-ping kínai elnököt övezi.

A hatóságok nem erősítették meg a Hszü ismerőseitől származó hírt, miszerint a professzort szabadon engedték. A professzor egyik ismerőse azonban azt mondta a hongkongi South China Morning Postnak, hogy reggel hazamehetett, és jól van. Az Egyesült Államok sürgette Kínánál Hszü szabadon engedését.

Nem tudni, hogy ezúttal mivel vádolták a rendszerkritikus alkotmányjogászt, letartóztatása után – egy barátja szerint – a feleségével azt közölték, hogy Hszü Csengtu városban járva prostituált szolgáltatását akarta igénybe venni, ami az ismerős szerint nevetséges koholmány.

A kínai állam elleni nyílt kritikát letöltendő börtönnel is szankcionálhatják. A Csinghua Egyetemen húsz éve dolgozó Hszü számos, a kommunista pártot kritizáló tanulmányt jelentetett meg az elmúlt időszakban, ami ráirányította a hatóságok figyelmét a tevékenységére. Bő egy éve eltiltották a tevékenységétől, és eljárást indítottak ellene, amiért 2018-ban nyíltan bírálta a Hszi elnökségét örök érvényűvé tevő törvényt. Házi őrizetbe az után helyezték, hogy közzétett egy cikket, amelyben kritizála a kínai kormány és Hszi koronavírusra adott válaszát. Hszü arra is utalt a cikkben, hogy talán ez az utolsó, amit ír.

Keng Hiszao-nan, az alkotmányjogász egyik barátja azt mondta, amikor Hszüt letartóztatták, „mentálisan felkészült rá, hogy elviszik. Egy táska lógott a bejárati ajtaján az alsógatyáival és a fogkeféjével.” 

A független Caixin nevű internetes lap szerint a professzor már 2012-ben is kellemetlenkedett a kínai államnak, amikor három másik jogi szaktekintéllyel egyetemben felemelte szavát egy fegyvertelen ember ügyében, akit lelőttek a rendőrök.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: