Itt az újabb bizonyíték, hogy az univerzum 13,8 milliárd éves

Támogasd a tudomány népszerűsítését, segítsd a munkánkat!

Hét ország 41 kutatóintézetének csillagászai, asztrofizikusai és kozmológusai a chilei Atacama Kozmológiai Teleszkóp (ACT) segítségével elemezték a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást. 

Az eredményeiket július 14-én tették közzé a kutatócsoportban dolgozók egyetemeinek honlapján. Az ACT Collaboration elkészítette az univerzum jelenleg legkorábbinak gondolt profilját. 

380 ezer évvel az ősrobbanásnak is nevezett Big Bang után a korai univerzum által kibocsátott fény polarizációja alapján a kutatók megerősítették a korábbi kalkulációkat, miszerint az univerzum kora 13,8 milliárd év. 

380 ezer évvel a Big Bang utánFotó: ACT Collaboration
A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: