Ész Ventura: A strandon is adódhatnak matematikai problémák!

97. feladvány: Kagylógyűjtés

A Balaton partján a homokban 12 egész kagylónak a két fele, azaz 24 darab kagylóhéj található külön-külön szétszóródva. Ezekből hat gyerek mindegyike 4 fél kagylót gyűjtött össze, de egyikük se talált párt. Együtt mind a 24 felet összeszedték. Előfordulhat-e az, hogy hiába kérhetek mindegyiküktől egy fél kagylót úgy, hogy azt én választhatom ki, mégse tudok így összekunyerálni három összetartozó párt?

photo_camera Fotó: Gáspár Merse Előd

Haladóknak: Mi a helyzet akkor, ha 15 pár van a homokban, és a gyerekek mindegyike 5-5 kagylót gyűjtött, de most sincs senkinél pár? Igaz-e, hogy mindig össze lehet kunyerálni három párat, ha mindenkitől 1 tetszőlegeset választhatunk? És ha 50 kagyló van (azaz 100 fél darab) és 10 gyerek mindegyike 10 felet gyűjtött, de senkinél nincs pár, és 5 összetartozó felet szeretnék összekunyerálni?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: augusztus 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.