Semmelweis Egyetem: Másként kellene fogat mosni, mint ahogy megszoktad

2020.08.12. · tudomány

Számos kellemetlen tünet kialakulásának elejét veheti, aki nem rögtön étkezés után, hanem csak fél-egy órával később mossa meg a fogát. Különösen fontos erre odafigyelni nyáron, amikor a sok gyümölcs és savas kémhatású frissítő ital tovább fokozza a saveróziót – írta szerdai közleményében a Semmelweis Egyetem.

A saverózió során a fog kemény szöveteiből ásványi anyagok oldódnak ki. Ez eleinte még nem okoz látható változást, később azonban mattá válik tőle a fogfelszín, ahogy pedig egyre több anyag oldódik ki a fogból, kopások keletkezhetnek a koronán, a gyökérfelszínen vagy mindkettőn. Saveróziót idézhetnek elő a szénsavas üdítőitalok és a gyümölcsök, zöldségek, de például az uszoda vize is, ha annak pH-értéke nem optimális – idézi a közlemény Nevelits Annamáriát, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának fogorvosát.

A szakember kifejezetten javasolja a saverózió ellen ható fogkrémek használatát, de ennél lényegesebb kérdés szerinte a fogmosás időzítése. Savhatás után legalább fél-egy órát javasolt várni annak érdekében, hogy a zománcból, illetve a fog kemény szöveteiből kioldódott foganyag képes legyen a remineralizációra, vagyis az ásványi anyag visszaépülésére, és azt a fogkefe ne dörzsölje le azonnal.

A saverózió tünetei széles spektrumon változhatnak a láthatatlan elváltozástól akár az elviselhetetlen fájdalomig. A kopásokat nehéz tisztítani, növelhetik a plakkok képződését, a környező szövetek is begyulladhatnak, és ezek is okozhatnak panaszokat, vérzést, fájdalmat. Az előrehaladott folyamat a fog teljes integritását is veszélyeztetheti, megnyílhat a fogbélcsatorna, és a gyökérkezelésig is eljuthat a páciens – ismerteti a fogorvos.

A parodontológus tapasztalatai szerint a magyar emberek legtöbbje nagyon lelkes fogmosó – bár a fogvesztési statisztikák nem éppen erre utalnak –, ám ez nem feltétlenül társul jó fogmosási technikával. Emiatt ugyancsak előfordulhatnak szuvasodások, ínygyulladások, ami fogágybetegségbe is torkollhat. A jó technikát tehát meg kell tanulni, és akár az egyénre szabott napi szájápolási rutin miatt is érdemes felkeresni a fogorvost.

Lelkes, de rossz fogmosó magyarok

„A fogaink olyanok, mint egy tóban lévő kavics, amelyet csúszós, nyálkás réteg borít, és saját kis ökoszisztéma található rajta. A kavicsról semmilyen vízáramlás, mosó és sodró hatás nem képes az ökoszisztémát eltávolítani, vagyis a fogainkat is csak akkor tudjuk megtisztítani, ha ehhez eszközt – optimális esetben puha vagy közepesen erős sörtéjű fogkefét – használunk. A kemény fokozhatja az ínyvisszahúzódás kialakulást, ami szabaddá teheti a fognyakat és érzékenységhez vezethet. A fogkrémek közül a fluoridtartalmúak segíthetnek, ám érdemes tudni, hogy a fluorid csak a megfelelően tiszta fogakon hatásos” – mondja Nevelits. Ajánlatos tehát a fluoridos fogkrém használata előtt alaposan megtisztítani a fogfelszíneket csupán fogkefével, illetve naponta egyszer speciális fogköztisztító kefét is javasol a szakember az ételmaradékok eltávolítására.

A savak duplán árthatnak: nemcsak azzal, hogy közvetlenül hatnak a zománcra, hanem azáltal is fokozhatják a saveróziót, hogy csökkentik a szájüreg pH-értékét. Ha ez 5,5 pH-érték alá esik, akkor közvetett módon is elkezd kioldódni a foganyag, ezért érdemes odafigyelni a megfelelő nyálelválasztásra. Az elegendő folyadékfogyasztás tehát nemcsak azért fontos, hogy ne száradjon ki a szervezet, hanem hogy a szájüreg pH-értéke is hamarabb helyreálljon, ezáltal is csökkentve a savak hatását a fogakra. A nyálelválasztás fokozásával a nyálban lévő ásványi anyagok visszakerülnek a fogra, és ebből a szempontból a víz a legoptimálisabb ital.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás