Pakisztán betiltotta a Tindert

2020.09.02. · TECH

Betiltotta a Tindert, a Grindrt és három másik társkereső alkalmazást Pakisztán, a világ második legnagyobb muszlim országa, mivel a kormányzat szerint „erkölcstelen tartalmat” terjesztenek, adta hírül szerdán a BBC. Az országban törvény tiltja a házasságon kívüli kapcsolatokat és a homoszexualitást.

Pakisztán szabályozó szerve a Reuters szerint korábban figyelmeztette a Tinder, a Grindr, a Tagged, a Skout és a SayHi alkalmazásokat, hogy „vegyék figyelembe az erkölcstelen/szeméremsértő tartalmak közvetítésének negatív hatásait”, a helyi törvények betartásával moderálják az élő tartalomközvetítést, és távolítsák el a társkereső szolgáltatásaikat. A Pakisztáni Telekommunikációs Hatóság (PTA) elmondta, a cégek a megadott határidőn belül nem reagáltak a kiküldött figyelmeztetésekre.

A PTA ugyanakkor hozzátette, ha az alkalmazások beleegyeznek a pakisztáni hatóságok szerint erkölcstelen és obszcén tartalmak moderálásába, akkor visszavonhatják a lépést.

A Sensor Tower nevű elemző platform adatai szerint a 212 millió lakosú Pakisztánban az elmúlt 12 hónapban több mint 440 ezerszer töltötték le a Tindert, közel 300 ezerszer az LMBT közösség társkeresőjének számító Grindr-t, valamint a Tagged és a SayHi alkalmazásokat. A Skout 100 ezres letöltésszámot ért el.

Régóta zaboláznák az internetet

A muszlim ország vezetése a bírálók szerint igyekszik korlátozni a kifejezés szabadságát a digitális platformokon: blokkolja a kormánnyal és a hadsereggel szemben kritikus híreket, valamint az általa erkölcstelennek titulált tartalmakat, vagy elrendeli ezek eltávolítását. A ProPrivacy nevű, digitális adatvédelemmel foglalkozó kutatócsoport egyik szakértője, Ray Walsh úgy vélte, a legutóbbi lépések, mint a Tinder és társai betiltása, azt jelzik, hogy a kormány növelte az internetes tartalomfolyam ellenőrzésére tett erőfeszítéseit.

Múlt héten a pakisztáni hatóság a YouTube-ot is felszólította, hogy „azonnal blokkoljon Pakisztánban minden vulgáris, erkölcstelen, szeméremsértő, meztelen és gyűlöletkeltő tartalmat”. Júliusban pedig a TikTokot figyelmeztette a platformra posztolt, szókimondó tartalom miatt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás