Az idei volt a valaha mért legmelegebb nyár az északi féltekén

2020.09.15. · tudomány

A június elejétől augusztus végéig tartó meteorológiai időszak a legmelegebb periódus volt az északi féltekén a mérések 141 éves történetében, augusztus pedig a második legforróbb hónap volt, amit műszerekkel valaha is detektáltak – derül ki az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal, a NOAA friss jelentéséből.

A NOAA meteorológusainak adatai szerint az egész bolygón az idei volt a harmadik legmelegebb nyár: az átlagos szárazföldi és óceáni felszínközeli hőmérséklet 0,94 Celsius-fokkal múlta felül a 15,6 fokos 20. századi átlagot.

A nyáron az augusztus volt a legforróbb, az északi féltekén a hónap 1,19 Celsius-fokkal volt magasabb a hőmérséklet a múlt századi átlagnál, ezzel elérve a 2016-ban beállított rekordot.

A Rajna medre idén augusztusban Bonnál
photo_camera A Rajna medre idén augusztusban Bonnál Fotó: Christoph Hardt/Geisler-Fotopres/Picture-Alliance via AFP

A januártól augusztus végéig tartó periódusok tekintetében az idei számít a második legforróbb időszaknak globálisan is a 2016-os csúcsév után. Az amerikai kutatók statisztikai elemzései szerint 2020 nagy valószínűséggel a valaha mért legmelegebb öt esztendő közé tartozik.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás