Elszabadult a járvány Európában, Magyarország a legaggasztóbb helyzetű országok között

2020.09.25. · koronavírus

Egész Európában terjed a koronavírus-járvány második hulláma, Nyugat-Európában, Kelet-Közép-Európában, a Nyugat-Balkánon és Keleten is több országban meghaladja a százat a százezer lakosra vetített esetszám.

Az Európai Járványügyi Hivatal (ECDC) csütörtökön aggodalmát fejezte ki, amiért hét országban, köztük Magyarországon is egyre nagyobb a súlyos, kórházi ápolásra szoruló COVID-19 betegek aránya, és a halálozási ráta növekedése várható. Magyarország mellett még Bulgáriában, Romániában, Horvátországban, Csehországban, Máltán és Spanyolországban aggasztó a helyzet a hivatal szerint. Az ECDC aggodalma részben abból ered, hogy a felsorolt országokban sok idős embert érint a második hullám, míg más európai országokban elsősorban a fiatal felnőttek körében nőnek az esetszámok.

Nagy-Britannia, Svédország, Hollandia és Spanyolország egy ideje nem közli az aktív esetek számát, ezért ezekben az esetekben az ECDC hivatalos 14 napos kumulált adataiból dolgoztunk, ami azt jelenti, hogy legalább ennyi aktív fertőzött biztos van ezekben az országokban is.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

Északon, Izlandon rengeteget tesztelnek, ennek is köszönhetően találnak ismét új fertőzötteket, de a Brit-szigeteken is másfél-kétszer többet tesztelnek az európai átlagnál.

Észak-Európában a skandináv államok közül Dániában, a Baltikumban pedig Litvániában emelkedik a tavaszi helyzetnél is magasabb új csúcsra a második hullám járványgörbéje. Oroszországban pedig még az első hullámot sem laposították el, ellenben kétszer annyit tesztelnek, mint a környező országokban.

Nyugat-Európában a Benelux-államokban és Franciaországban elszabadult a járvány, de az Ibériai-félszigeten is újra meredeken emelkednek a friss esetszámok. Luxemburgban annyi tesztet végeznek, hogy minden emberre jut már egy elvégzett COVID-teszt.

A kelet-közép-európai régióban a magyar és a cseh esetszámok emelkednek kiugró mértékben, de a déli, délkeleti szomszédaink kivételével mindenütt meredeken emelkedik a járványgörbe, az osztrák, a szlovén, a szlovák esetszámok is elérik a tavaszi magasságokat.

Ha a tavasz óta elhunyt és kigyógyult fertőzöttek számát vetjük össze az összes igazolt fertőzött számával, látszik, hogy az ismert nyugat-európai esetek (olasz, brit, francia) mellett arányaiban Svédország veszítette el a legtöbb embert.

Minél közelebb esik a 100 százalékhoz a gyógyultak és elhunytak arányainak összege, annál inkább túlvannak a járványhullám csúcsán az adott országban. Ezeket az országokat világosabb színekkel jelöltük a felső, az aktív fertőzöttek arányát mutató térképeken: Finnország, Lettország, Németország, Lengyelország, Horvátország, Szerbia és – ha lehet hinni az adatoknak – Belorusz ilyen.

Ha viszont nagyon sok kell még a 100 százalékhoz – mint például Magyarországon, Csehországban, Ukrajnában, Belgiumban vagy Franciaországban –, akkor a hiányzó százalékpontok a jelenlegi aktív fertőzöttek tömegeit jelentik.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás