Az elmúlt öt évben megduplázódott a magyar bioföldek területe, de még így sem érjük el az EU-s átlagot

2020.10.05. · gazdaság

2019-ben a hazai ökológiai területek mérete átlépte a 300 ezer hektárt, ezzel öt év alatt megduplázódott a magyarországi bioterületek nagysága – számol be az Agrárminisztérium legújabb statisztikáiról az Ökológia Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közleménye.

A szaktárca szerint az európai Közös Agrárpolitika (KAP) továbbra is erősen támogatja az ökológiai élelmiszertermelés és -fogyasztást, az Európai Zöld Megállapodás (Europen Green Deal) célkitűzése szerint 2030-ig a tagállamoknak – uniós átlagban – el kell érni a mezőgazdasági területeken belül a 25 százalékos ökológiai gazdálkodási területarányt.

Kétségtelen, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint évről évre örvendetesen gyarapszik a bioterületek mérete Magyarországon, de arányait tekintve még a tavalyi növekedéssel sem éri el az EU-s átlagot.

Ökológiai gazdálkodás alá tartozó területek 2012-2018 között: Magyarország hat év alatt 60 százalékos gyarapodást produkált
photo_camera Ökológiai gazdálkodás alá tartozó területek 2012-2018 között: Magyarország hat év alatt 60 százalékos gyarapodást produkált Forrás: Eurostat

A Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartása alapján Magyarország földterületének közel 79 százalékát kitevő termőterület nagysága jelenleg 7 millió 319 ezer hektár. A termőterület jelentős részét (5,3 millió hektárt) a szűkebb értelemben vett mezőgazdasági terület képezi, ami a szántó, a konyhakert, a szőlő, a gyümölcsös és a gyep művelési ágak között oszlik meg. Ebből jelenleg 300 ezer hektárnyi a bioterület.

A 2018-as statisztikák szerint Magyarország az alábbiak szerint teljesített a minősített, ökológiai növénytermesztésre, illetve állattenyésztésre használt területek európai összehasonlításában.

Bioföldek az összes mezőgazdasági terület arányában a 2018-as adatok alapján
photo_camera Bioföldek az összes mezőgazdasági terület arányában a 2018-as adatok alapján országok szerinti bontásban Forrás: Eurostat

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás