A kutyák személyiségvonásai is átalakulnak a korral, de a lényeg változatlan marad

2020.10.14. · tudomány

A kutyák különböző személyiségvonásai nem azonos ütemben változnak koruk előrehaladtával. Az aktivitás nagyot zuhan a kölyökkor és a kamaszkor között, utána pedig egyenletesen csökken. Az újdonságok iránti érdeklődés csak 3 éves kor után lohad le, míg a problémamegoldási képesség körülbelül 6 éves korig nő, utána nem változik – állítják az ELTE Etológia Tanszék és a bécsi Állatorvosi Egyetem Clever Dog Lab műhelyének munkatársai, akik négy éven át vizsgálták 217 border collie fejlődését.

Az etológusok kutatási összefoglalója szerdán jelent meg a Scientific Reports folyóiratban.

Turcsán Borbála, a tudományos közlemény első szerzője, az ELTE Etológia Tanszék kutatója szerint bár a kutyák személyisége igen népszerű téma a tudományos irodalomban, még mindig nagyon kevés tudható a személyiségfejlődés időbeli dinamikájáról, tehát arról, hogy milyen életszakaszokban változik legerősebben a kutyák személyisége, és mennyit változik a személyiség a kutyák élete során.

Kutyakorok

A vizsgálatba bevont border collie-k legfiatalabbja fél, a legidősebb pedig 15 éves volt. A kutatók 7 korcsoportra osztották őket. Virányi Zsófia, a bécsi Clever Dog Lab vezető kutatója szerint az eredményeik azt mutatják, hogy mint az embereknél, úgy a kutyáknál is változik a személyiség a korral, és ezek a változások nem egyenletesen, hanem szakaszosan történnek. Vagyis a különböző személyiségvonások különböző dinamika szerint, eltérő életszakaszokban és eltérő irányokba változnak.

A kutyák problémahelyzetben mutatott figyelme és problémamegoldó képessége úgy 6 éves korukig folyamatosan nő, ez után viszont alig változik. Ezzel ellentétben az új tárgyak és ingerek iránti érdeklődésük lényegében nem változik 3 éves korig, ám utána folyamatosan és erősen csökken.

Bécsi probléma
photo_camera Bécsi probléma Fotó: Clever Dog Lab

A kutyák aktivitása szintén csökkenő tendenciát mutat a korral, de ebben az esetben a kölyökkor és az 1-2 éves (kamasz) kor között figyelhető meg erős, ugrásszerű csökkenés. Felnőtt és idős korban ez a jellemvonás lassabban és kisebb mértékben változik.

De nem minden személyiségvonás változik a korral. A kutatók csak gyenge tendenciát találtak arra, hogy a kutyák valamivel jobban tolerálják a frusztráló helyzeteket idősebb korukban, mint fiatalon, míg

az ember iránti barátságosságuk úgy tűnik, életük végéig stabilan egy szinten marad.

Stabil személyiségvonások

A vizsgálat fontos eleme volt, hogy a kutatók nem csupán korcsoportok között, de hosszú távon is megvizsgálták a személyiség időbeli változásait. Ehhez 4 évvel az első teszt után visszahívták a vizsgálatokba már korábban bevont alanyokat, és 37 kutyának ismét felmérték a személyiségét.

Turcsán szerint a több évig tartó longitudinális vizsgálatok nagyon ritkák a kutyakutatásban. A 4 évvel későbbi ismételt mérés lehetővé tette, hogy megvizsgáljanak két kulcskérdést. Az egyik az volt, hogy vajon az emberhez hasonlóan a kutyák személyisége is stabilnak bizonyul hosszú távon más kutyákhoz viszonyítva; illetve, hogy minden kutya egyforma mértékben változik-e, vagy egyesek jobban, illetve kevésbé.

A vizsgálat megerősítette, hogy a kutyák személyiségének is van stabil komponense, ugyanis a kutyák egymáshoz képest mind az 5 személyiségvonás esetében ugyanabba a kategóriába kerültek, mint azelőtt, tehát például a legaktívabbak négy évvel később is a legaktívabbnak bizonyultak.

Kutatási alanyok
photo_camera Kutatási alanyok Fotó: Kubinyi Enikő

Ám az egyedek mégsem egyforma mértékben változtak az idők során. Emberi kutatási eredményekhez hasonlóan az „érettebb” személyiségű kutyák, amelyek már az első tesztnél kevésbé aktívak, kevésbé kíváncsiak, és jobb problémamegoldók voltak, kevesebbet változtak 4 év alatt, mint társaik.

Kutyademencia

További érdekesség, hogy a szerzők több időskori szellemi, illetve érzékszervi leépülésben szenvedő kutyát is azonosítottak. Ezek a kutyák nem tudták megszerezni az elrejtett jutalomfalatokat, és szélsőségesen aktívak voltak, szinte folyamatosan jöttek-mentek.

Kubinyi Enikő, az Európai Kutatási Tanács (ERC) által támogatott ELTE Szenior Családi Kutya Program vezető kutatója szerint a most megjelent tanulmányban „részletesen leírjuk, hogyan változik általában a kutyák személyisége az egyes életszakaszokban, milyen irányú és mértékű változások járnak együtt tipikusan az öregedéssel. Az ettől való erős eltérés különböző mentális vagy fizikai betegségekre is utalhat. Korábbi vizsgálataink szerint a kutya jó állatmodell az emberi kognitív öregedés vizsgálatához. A mostani eredmények azt igazolják, hogy a személyiség időbeli változását is hasonló folyamatok szabályozzák az embereknél és a kutyáknál”.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás