Szétszedtünk egy digitális terhességi tesztet, és kiderült, hogy lényegében pont olyan primitív, mint az analóg modellek

2020.10.14. · TECH

Szeptember elején történt, hogy a Foone nevű Twitter-felhasználó felboncolt egy digitális terhességi tesztet. (Ugyancsak ő volt az, aki egy kis trükkel ugyan, de futtathatóvá tette a nagyszerű 1993-as lövöldözős játékot, a Doomot egy terhességi teszten.) Kiderült, hogy a filctoll vastagságú digitális eszközben nem okos kis vegyi laboratórium lapul, hanem egy teljesen analóg terhességi teszt; a digitális körítés csak ahhoz kell, hogy az eszköz a primitív szenzoraival és egy fapados mikrocsippel leolvassa és interpretálja az eredményt.

Egy átlagvásárló azért vesz terhességi tesztet, hogy megtudja, vajon fenekestől felfordítja-e az életét a gyermekáldás. Én azért vettem, mert Foone bejegyzése kíváncsivá tett, hogy vajon minden digitális terhességi teszt hasonló elven működik-e. Kiderült, hogy igen egyszerű áttekinteni a teljes hazai termékskálát, mivel Magyarországon csak egyféle digitális tesztet árulnak: a Svájcban gyártott, Clearblue márkanevű eszközt.

Ha lenne hazai konkurenciája, a Clearblue azzal a termékelőnnyel hirdethetné magát, hogy nemcsak kimutatja a terhességet, hanem a stádiumát is meg tudja állapítani. A Foone által vizsgált teszt erre nem volt képes, csak bináris üzemmódban, YES/NO felirattal jelezte, hogy kimutatható-e a vizeletből a HCG (humán koriális gonadotropin) nevű, a növekvő embriót körülvevő hormon. A tesztek megbízhatóságát az garantálja, hogy a HCG csak a beágyazódás időpontjától termelődik a szervezetben, így szinte kizárható a fals pozitív eredmény.

Ovulációevolúció

Jobban megbecsüljük a modern megoldások kényelmét, ha tudjuk, hogy száz éve mennyire keserves folyamat volt a terhesség felismerése. 1927-ben két német kutató, Bernhard Zondek és Selmar Aschheim még egerekkel és nyulakkal végzett ilyen irányú kísérleteket. Megállapították, hogy az állatok petefészke megduzzad, ha HCG hormont tartalmazó emberi vizeletet fecskendeznek beléjük. Mivel azonban a petefészek-duzzanatot csak akkor tudták kimutatni, ha fölboncolták az állatot, a világ hamarosan megismerte „a nyúl megdöglött” kifejezést, mint a terhesség szinonimáját.

Békával végzett terhességi teszt.
photo_camera Békával végzett terhességi teszt. Forrás: Wikipedia

Néhány fokkal humánusabb megoldás volt a karmosbékákkal végzett teszt. A kétéltűek a HCG hormon hatására 5-10 órán belül elkezdenek petét rakni; ez gyors és megbízható indikátora volt a terhességnek. A fogságban tartott karmosbékák évtizedekig eléltek, így a nőgyógyászok az 1960-as évekig rendszeresen használták őket a terhesség előrejelzésére. Ekkoriban terjedtek el az első tesztcsíkok, amik már vegyi úton, állatok bevonása nélkül mutathatták ki a HCG hormon jelenlétét a vizeletből.

Ugrás ötven évvel előre: a ma kapható digitális terhességi tesztekben már erősebb processzor van, mint az IBM első mainframe számítógépeiben.

Pisiléssel zárható áramkör

A Foone által elemzett modellel szemben a Clearblue-nak nincs aktiválógombja. A bekapcsoláshoz csak rá kell pisilni a teszt végéből kiálló fehér nedvszívó csíkra, majd a hüvelyknyi LCD kijelzőn megjelenő kis homokóra jelzi az aktiválást, és néhány perc múlva kiírja az eredményt.

Mivel az volt a munkahipotézisem, hogy a vizeletemből úgysem kimutatható a HCG hormon, és később amúgy is szét akartam szedni a tesztet, higiéniai okokból inkább a vízcsap alá tartottam a nedvszívó csíkot. Az aktiváláshoz ez elég volt, de értékelhető eredményt természetesen nem kaptam; csak a sikertelen tesztet jelző, könyv alakú szimbólum rajzolódott ki a kijelzőn.

Clearblue terhességi teszt. Hátul a gyártó neve, elől a nedvszívó csík; a kijelzőn megjelenő homokóra-ikon a várakozást, a könyv a sikertelen tesztet jelöli.
photo_camera Clearblue terhességi teszt. Hátul a gyártó neve, elől a nedvszívó csík; a kijelzőn megjelenő homokóra-ikon a várakozást, a könyv a sikertelen tesztet jelöli. Fotó: Hegyeshalmi Richárd

Jöhetett a boncolás. A Clearblue két elemből álló burkolatát nem csavarok tartják össze, így egy kis feszegetés után könnyen szét lehetett pattintani. Ami a kicsomagolás után elém tárult: egy nyomtatott áramkör, rajta egy kis fehér foglalattal és egy valamivel nagyobb feketével; egy szőlőcukorra emlékeztető tabletta; a fehér nedvszívó csík és két kisebb papírcsík.

A Clearblue teszt belseje. A papírcsíkok a vizelet hormontartalmától elszíneződnek. Az eszköz két másfél voltos gombelemel működik. A jobb sarokban látható tabletta óvja az elektronikát a nedvességtől.
photo_camera A Clearblue teszt belseje. A papírcsíkok a vizelet hormontartalmától elszíneződnek. Az eszköz két másfél voltos gombelemel működik. A jobb sarokban látható tabletta óvja az elektronikát a nedvességtől. Fotó: Hegyeshalmi Richárd

A fehér burkolat egyszerűen lehúzható a nyomtatott áramkör végéről; mint kiderült, ez az elemtartó. A Clearblue két másfél voltos, higanymentes, Vinnic márkájú, L736F típusszámú gombelemről kapja a működéshez szükséges elektromos áramot. A teszt végéből kilógó fehér nedvszívó csík transzmissziós eszköz: ez juttatja el a folyadékot (rendeltetésszerű használat esetén a vizeletet) a kémhatást kimutató tesztcsíkokig. A szőlőcukorszerű, piszkosfehér tabletta nedvszívóként funkcionál; ez védi az elektronikát a nedvesség okozta károsodástól.

Az eszköz belső felépítését megvizsgálva kiderült, hogy miért nincs a Clearblue-nak bekapcsológombja: azért, mert a rápisilés/bevizezés hatására záródik be az egyébként nyitott áramkör, és ez elég is az aktiváláshoz.

A gyermekáldás vonalkód-leolvasója

Foone Twitter-posztja azért válhatott boldog-boldogtalan által megosztott virális tartalommá, mert felfedte, hogy a digitális teszt semmivel sem okosabb az analógnál. Ezek a kütyük egy led és egy fényszenzor segítségével állapítják meg az eredményt. A ledek megvilágítják a tesztcsíkot, és egy fényszenzor detektálja, hogy a led fénye átvilágít-e a csíkon. Ha a csíkon megjelenik a terhességet jelző sáv, a fény nem jut át rajta, a mikrokontroller pedig ennek megfelelő információt jelenít meg a kijelzőn. Ha a fény átjut a csíkon, a képernyőn a „nem terhes” felirat jelenik meg.

Ennyi az egész. A tesztek nem végeznek komplex vegyi analízist. Nem is tudnának, hiszen ezek az eszközök egy ostobább vonalkód-leolvasó műszaki színvonalán állnak. Digitális terhességi teszt = analóg teszt + digitális interpretációs interfész. Van csík = YES. Nincs csík = NO.

A Clearblue terhességi tesztje néhány fokkal összetettebb: azt is meg tudja állapítani, hogy a fogamzás 1-2 hete, 2-3 hete, vagy több mint 3 hete történt-e. Ezt viszont bináris logikával teszi, akárcsak a fapadosabb modellek. Több változót tud kezelni, de ehhez ugyanúgy fényszenzort, ledeket és egy primitív mikroprocesszort használ. (Utóbbi csak feltételezés, mivel a processzort áthatolhatatlan és levakarhatatlan fekete fröccsöntött műanyag (?) borítja – alighanem szabadalmi-iparjogvédelmi okokból tették felismerhetetlenné a komponenst.)

Szétszerelés után a teszt az elemek eltávolításával és visszahelyezésével kapcsolható ki-be. Az ilyenkor elinduló demózás megjeleníti az összes lehetséges szimbólumot a képernyőn. Sajnos a ledek ilyenkor már nem világítanak, de az őket fedő burkolat lefeszegetése után láthatóvá válnak (D1, D2, D3 és D4 jelöléssel), akárcsak a közéjük elhelyezett fényszenzor (D5).
photo_camera Szétszerelés után a teszt az elemek eltávolításával és visszahelyezésével kapcsolható ki-be. Az ilyenkor elinduló demózás megjeleníti az összes lehetséges szimbólumot a képernyőn. Sajnos a ledek ilyenkor már nem világítanak, de az őket fedő burkolat lefeszegetése után láthatóvá válnak (D1, D2, D3 és D4 jelöléssel), akárcsak a közéjük elhelyezett fényszenzor (D5). Fotó: Hegyeshalmi Richárd

Minél előrehaladottabb a terhesség, annál magasabb a vizeletben a HCG koncentrációja. A különbség kimutatására a kémhatásra érzékeny papírcsíkok is képesek – és ebben rejlik a Clearblue trükkje. A négy ledhez négy különböző érték társul (nem terhes / 1-2 hetes terhes / 2-3 hetes terhes / több mint 3 hetes terhes); a ledek elé fektetett papírcsíkok pedig a vizelet hormontartalma szerint fognak elszíneződni. A ledes átvilágítás után a fényszenzor detektálja, hogy hol látható és hol nem látható csík, majd továbbítja az adatokat a processzornak, ami gondoskodik a megfelelő szimbólum kirajzolásáról.

A terhesség különböző stádiumaiban (a vizeletben található HCG-koncentrációnak megfelelően) mindig máshol színeződik el a papírcsík. A fényszenzor és a ledek ezt az elszíneződést jelenítik meg a kijelzőn.
photo_camera A terhesség különböző stádiumaiban (a vizeletben található HCG-koncentrációnak megfelelően) mindig máshol színeződik el a papírcsík. A fényszenzor és a ledek ezt az elszíneződést jelenítik meg a kijelzőn. Fotó: Hegyeshalmi Richárd

Indokolható kényelem

A Clearblue digitális teszt ára a beszerzési helytől függően nagyjából háromezer forint. Egy csomag analóg tesztcsíkot, ami ugyanezt az eredményt adja, néhány száz forintért megkaphatunk. Joggal merülhet fel a kérdés: van értelme több ezer forint felárat fizetni az elektronikus körítésért?

És mekkora ennek a környezetterhelése? A felhasználók többsége valószínűleg egyszer fogja használni a Clearblue-t, aztán a szemétbe hajítja. De az sem egyértelmű, hogy melyik szemetesbe, mert a tesztkészülék (a papírféléken és a nedvszívó bogyón kívül) műanyagburkolatból, egy nyomtatott áramkörből, egy LCD kijelzőből és gombelemekből áll. Kész újrahasznosítási rémálom – lamentálhatna egy környezettudatos Neumann János, akinek nem jelent problémát a bináris kódok értelmezése.

Csakhogy egy környezettudatos Neumann János soha nem fog gyereket várni. Soha nem fogja átélni, hogy mekkora izgalommal járhat egy nőnek a terhesség; hogy milyen érzés tűkön ülve várni az eredmény kirajzolódását a tesztcsíkon.

Egy csík? Két csík? Piros csík vagy kék csík? Melyik mit jelent? Persze, le van írva a használati utasításban, de ezek nem olyan közmegegyezéses színek és jelölések, mint például a közlekedési lámpák piros-sárga-zöldje. A szoftverfejlesztésben az UX design kudarcának számít, ha elő kell venni a kézikönyvet – márpedig egy terhességi teszt szinte minden esetben értelmezhetetlen a hivatalos dokumentáció nélkül.

link Forrás

A Clearblue tesztje viszonylag egyértelmű ikonokkal és számokkal kommunikál, és nem egy papírcsíkot bámulva kell vonalkód-leolvasást játszani vele. Az eredményt izgatottan váró lányok és asszonyok ezért igen hálásak lehetnek a Clearblue-nak, aki meg környezettudatos Neumann Jánosnak érzi magát, az portolja rá a Quake 2-t.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás





link Forrás