Csökkenti a fogadási kedvet, ha az ember veszít

2020.10.16. · majom

A tipikus finn lóversenyfogadó 51 éves, férfi, városban él, és nagyjából négynaponta hódol a szenvedélyének. Átlagosan 43 eurós téttel játszik, és átlagosan 12 font veszteséget könyvelhet el egy nap. Tuomo Kainulainen, a Kelet-Finnországi Egyetem kutatója most arra is rájött, hogy ennek az átlagos finn fogadónak mennyire veszi el a kedvét a lóversenytől, ha veszít.

A korábbi lóversenykutatások már kimutatták, hogy az emberek egy vesztes nap után hajlamosabbak alacsonyabb téteket megtenni, mint általában, most kiderült az is, hogy az átlagos fogadó 27 százalékkal tovább marad távol a lóversenypályától, ha veszített, mint az, aki nyert vagy épp a pénzénél maradt. A kutatók a nemek között nem találtak ebben jelentős eltérést, azt viszont kimutatták, hogy a tapasztalatlan fogadóknak jobban elveszi a kedvét a bukás, mint tapasztaltabb társaiknak, és hosszabb ideig nem játszanak utána.

Mindegy, hogy mennyit veszít

A mostani kutatásból az is kiderült, hogy a szokatlanul magas nyeremények, illetve jelentős veszteségek nem befolyásolják érdemben a fogadás gyakoriságát, elegendő, ha az illető veszít ahhoz, hogy 27 százalékkal kitolódjon a következő fogadásig eltelő idő.

A kutatók 9000, a finn állami totócég által rögzített fogadás adatait dolgozták fel a kutatáshoz. Kainulainen szerint a leginkább az életkor és a szerencsejátékos tapasztalat hossza befolyásolja a következő fogadás időpontját: egy 30 éves tapasztalt fogadó 28,8 százalékkal több időt bír ki fogadás nélkül, ha veszített, egy 70 éves, szintén tapasztalt öreg róka viszont csak 23,7 százalékkal később tér vissza a fogadóirodába.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás