Párizs mellett épül a világ legnagyobb rovartenyészete

2020.10.16. · gazdaság

Két év múlva kezdheti el ontani a lisztkukacból készült termékeket az Ynsect nevű startup, eddigre kezdheti meg a termelést az a hipermodern vertikális rovarfarm, amelyre a francia cég 372 millió dollárt gyűjtött össze. Ez a világ eddigi legnagyobb rovarbefektetése, ha bejön, a cég további telepeket hoz majd létre Észak-Amerikában és Ázsiában.

Az Ynsect 2011-ben kezdte meg a működését, főleg haltápot és állateledelt gyártottak, de elképzelhető, hogy a jövőben betörnek a gasztronómiai piacra is, bár a rovarevés egyelőre még rétegműfajnak számít Európában. Antoine Hubert, a startup igazgatója szerint ez még változhat: 2050-re 70 százalékkal megugrik majd a Földön az élelmiszer iránti igény, ezt pedig egyre nehezebb lesz hagyományos forrásokból kielégíteni.

Jó üzlet a lisztkukac

Amíg az emberek rá nem szoknak a közvetlen rovarevésre, közvetetten fogyasztják a lisztkukacot: a cég haltápot gyárt a rovarokból, ezt lazactenyészetekben hasznosítják. Viszonylag új, de dinamikusan fejlődő iparágról van szó: a Bloomberg cikke szerint a rovarbiznisz következő öt évben 4,1 milliárd dolláros éves forgalmat bonyolít majd.

photo_camera Hétköznapok a rovargyárban Fotó: SEBASTIEN BOZON/AFP

A lisztkukacokat egy 35 méter magas toronyban tenyésztik, a keltetést és az etetést pedig robotok végzik majd, ennek ellenére a cég nagyjából 500 új munkahelyet teremt majd. Becslések szerint az Ynsect 2023-ra már 200 ezer tonnyányi rovarból készült terméket dobhat piacra, ennek egyharmadát állateledelként, kétharmadát pedig műtrágyaként értékesítik. Hubert szerint a gyár annyira környezetbarát lesz, amennyire csak lehet: a rovarokat a környékbeli mezőgazdasági hulladékkal táplálják, az általa előállított műtrágya pedig annyira környezetbarát, hogy az Ynsect nem is karbonsemleges, hanem negatív karbonkibocsátású lesz.

Hubert összesen tizenöt tenyészet létrehozását tervezi világszerte, ha ez összejön, évente 1 millió tonnányi rovarból készült fehérjét tudnak majd előállítani.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás