További 60 műholdat állított pályára Elon Musk Starlink-programja

2020.10.26. · TECH

Nem múlhat el hét anélkül, hogy Elon Musk valamelyik grandiózus vállalkozása ne kerülne be a hírekbe.

Az október 24-én például azzal, hogy a floridai Cape Canaveralben található Kennedy Űrközpontból végrehajtotta starttal három hét alatt 180 műholdat állított pályára a SpaceX Falcon 9-es rakétája – adta hírül a CBS.

Elon Musk vállalata a nagyszabású projekt részeként összesen 12 ezer műholddal hálózza be a bolygót, olyan térségekben is hipergyors, másodpercenként 1 gigabites sebességű internetet biztosítva, ahol ma egyáltalán nincs internet-hozzáférési lehetőség.

A Starlink műholdjaival a fedélzetén elstartol a SpaceX Falcon 9 rakétája október 18-án a Kennedy Űrközpontból
photo_camera A Starlink műholdjaival a fedélzetén elstartol a SpaceX Falcon 9 rakétája a Kennedy Űrközpontból Fotó: Paul Hennessy/NurPhoto via AFP

A globális internethálózat működtetésére szolgáló, egyenként 260 kilogrammos műhold-konstelláció ellen régóta ágálnak a csillagászok, akik attól tartanak, hogy a több ezer műholdról visszaverődő fény miatt eltűnik a csillagfényes égbolt, és ez nem csak az egyszeri emberek szépérzékét bántja, de durván megnehezíti a hivatásos csillagvizsgálók munkáját is.

A Starlink szatellitjeit ezért ma már állítólag olyan napellenzőkkel állítják alacsony Föld körüli pályára, amelyeknek köszönhetően nem fénylenek fel az éjszakai égbolton úgy, mint az első generációs műholdak.

A Starlink két műholdjának fényes nyoma a németországi Brandenburg tartomány egén idén áprilisban
photo_camera A Starlink két műholdjának fényes nyoma a németországi Brandenburg tartomány felett idén áprilisban Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance via AFP

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás