Egy amerikai őslakos törzs kapott elsőként hozzáférést a Starlink műholdas internetéhez

2020.10.14. · TECH

A Washington államban található Hoh rezervátum őslakosai hosszú évek óta próbálnak modern internetkapcsolathoz jutni, de eddig kevés sikerrel jártak. A SpaceX Starlink nevű műholdasinternet-szolgáltatását azonban most a mindössze 28 háztartásból és 116 lakosból álló csoport próbálhatja ki először.

„Nagyon elszigetelten élünk. Az elmúlt nyolc évben úgy éreztem, mint aki kanállal evez az árral szemben, egyszerűen nem jutottunk előrébb a rezervátum internet-hozzáférésének ügyében” – mondta Melvinjohn Ashue, a törzs egyik vezetője. „Aztán szinte a semmiből jött a SpaceX, és kilőttek minket a 21. századba. A gyerekeink részt vehetnek az online oktatásban, videón láthatjuk egymást, és a távorvoslással sem lesz gond.”

Persze kis túlzás, hogy a SpaceX a semmiből jött. „A Hoh törzs a koronavírus-járvány korai szakaszában vette fel velünk a kapcsolatot, és elmondták, hogy kihívást jelent nekik a kapcsolattartás. Keveseknek volt internet-hozzáférése, és aggódtak a jövővel kapcsolatban” – mondta Russ Elliott, Washington állam internet-hozzáférésekkel foglalkozó hivatalának igazgatója. „A törzs elmesélte a történetét, a starlinkesek pedig szívesen segítettek.”

link Forrás

Mivel a SpaceX idén úgy döntött, hogy Washingtonban kezdi meg a Starlink bétatesztelését, az állam ki is hirdette, hogy 2024-re minden lakosát ellátja modern szélesssávú internettel. A tesztelőkön kívül legelsőként az idei futótüzek ellen küzdő hatóságok és a tűzesetek által sújtott lakosok férhettek hozzá a műholdas internethez, de közösségek szintjén a Hoh törzs az első, amely a Starlinket használhatja.

A washingtoni internettörvény szerint 2024-re mindenkinek legalább 25 Mbps letöltési és 3 Mbps feltöltési sebességgel rendelkező internetkapcsolata lesz, és lehetőség szerint 2028-ra mindkettő 150 Mbps-ra nő majd. A Starlink bétatesztelői augusztusban számoltak be a műholdas internet gyorsaságáról: a letöltési sebesség 11 és 60 Mbps között, a feltöltési pedig 5 és 18 Mbps között mozgott, a hálózat késleltetési ideje pedig 20 és 94 ms között váltakozott.

link Forrás

A SpaceX október elején újabb 60 műholdat küldött fel, így hamarosan valamivel több mint 700 alacsony Föld körüli pályára állított műholdja lesz a konstellációban. Elon Musk azt írta a Twitteren, hogy ennyi már elég lehet egy szélesebb körű nyilvános bétateszthez, feltehetően az USA északi és Kanada déli területein.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás