Áldozataik fejével díszítik fészkeiket az amerikai horrorhangyák

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Egészen különös otthondíszítési szokásaik vannak az Észak-Amerikában honos hangyafajnak, a Formica archboldinak: a faj egyedei áldozataik fejével tűzdelik meg fészkeiket.

Számos hangyafaj igen sokat ad a higiéniára, hogy megvédje a királynőt a fertőzésektől: az elpusztult dolgozókat és az ételmaradékokat, szemétfélét gondosan eltávolítják a fészekből, és egy szemétdombként és temetőként is funkcionáló halomba hordják – mondta Adrian Smith, az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeum evolúciós biológiai és viselkedéstudományi laboratóriumának vezetője. 

A Formica hangyák azonban egyelőre ismeretlen okból a szemetük egy részét a fészekben hagyják – mondta Smith, aki két éve tanulmányozza ezeket a rovarokat, és tanulmányt is publikált megfigyeléseiről.

A Formica archboldi egyedei mintha nem is csak ott hagynák, hanem kifejezetten gyűjtenék is a hangyatestrészeket. A faj egyik kedvenc prédája az Odontomachus brunneus nevű hangya, amit nem éppen könnyű elejteni: angol nevét (trap-jaw ant, kb. csapdapofájú hangya) éppen bivalyerős csípéséről és rugószerűen csapódó szájszervéről kapta.

Más hangyákkal ellentétben a Formicáknak még csak fullánkjuk sincs, így nem fecskendezik, hanem szórják a mérget áldozataikra. Egy adag hangyasav egy Formicától akár arra is elég, hogy lemarja egy csapdapofájú hangya fejét, pedig általában az utóbbi fajt tartják is vérengző ragadozónak – mondta Smith. 

Az Odontomachusok fejét nem könnyű megemészteni: a fej a hangya külső vázának egyik legkeményebb részét képezi. A Formicák kikaparják belőlük az izmokat, és csak a „koponyát” tartják meg. 

Az elmélet szerint a fejekre azért van szükség, hogy így imitálják a prédául szolgáló csapdapofájúak szagát. Amikor két hangya összeérinti a csápjait, valójában szagmintát vesznek, a megfelelő csali-szagmintára pedig úgy is szert tehetnek, hogy a fészekben tartják a préda maradványait.

Bár a Formica archboldit már csaknem száz éve felfedezték és leírták a tudósok, még csak mostanában kezdték el közelebbről feltérképezni furcsa szokásaikat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: